Index Vakbarát Hírportál

Lejtőn, hátszéllel jól megy ez a gazdaság

2014. március 28., péntek 12:21

A jegybank feladta az inflációs célkövetés rendszerét, a versenyszféra foglalkoztatásánál nincs érdemi bővülés, a potenciális növekedés alacsony, a beruházások jelentősen csökkentek, a kutatás-fejlesztési összegek nem növekedtek, mondta Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke a HBLF üzleti konferenciájának egyik panelbeszélgetésén Budapesten.

Lassú a felzárkózás

Nem is úgy van

Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja, volt NGM-államtitkár a nézők sorából kért szót, hogy megvédje az MNB becsületét. Azt mondta, nem igaz, hogy feladták az inflációs célkövetést, szem előtt tartják az árstabilitást is.

Mellár szerint furcsa kimondani, hogy még a szocialista rendszer is jobban működött, mint a piacgazdaság Magyarországon. Alapvető problémák vannak a gazdaságpolitikával, nagyon lassú a felzárkózás. Mellár Tamás egyébként a többségi véleménnyel szemben úgy vélte, nem kellene lemondanunk a magyar euróról sem.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora szerint volt felzárkózás a rendszerváltás után, csak 2004 óta nincsen. Szerinte egyébként valójában többek között éppen a rossz szocialista minták miatt működik ilyen akadozva a magyar gazdaság felzárkózása. Úgy vélte, a külföldi elemzők azért optimisták, mert nem elég jól informáltak, és nagyon rövid időtávot néznek. A magyar gazdaság egy olyan motor, amelyik lejtőn, hátszéllel jól megy, de az igazi kérdés az, hogy fel tudna-e menni egy emelkedőn.

A legtartósabb az átmeneti

A kormány egyszeri, átmeneti intézkedésekkel pótolta a költségvetésben lévő lyukakat. Csakhogy az átmeneti intézkedések tartóssá lettek, a válságadók beépültek a rendszerbe, nagyon nehéz őket kivezetni. Szerinte azokba az ágazatokba, ahová az állam beteszi a lábát, a teljes ágazat működési logikája megváltozik. Bod Péter Ákos nem hisz abban, hogy az állami tulajdon növelni tudná egyes cégek hatékonyságát.

Horváth Attila, a Pénzügyi Vállalatok Országos Egyesületének társelnöke a konferencián elmondta, felmérést készítettek az ügyfeleik között, ők egyre optimistábban látják a gazdaság helyzetét. Szerinte javul hitelezés és a háztartások helyzete, ez bizakodásra ad okot.

Nem beszélnek angolul

Pataki Károly, a Trenkwalder International AG vezérigazgatója azt mondta, hiába lett rugalmasabb a munkaerőpiac, és hasznos a közfoglalkoztatás is, de ezek még nem oldják meg a problémákat.

A közmunka szerinte elsősorban időnyerésre alkalmas. Szerinte nem kell félni a nagy kivándorlástól, mert kevés a jól képzett, nyelveket jól beszélő szakmunkás. Nálunk, szemben más országokkal főleg a fehérgalléros munkaerő hagyja el az országot.

Rovatok