Index Vakbarát Hírportál

Furcsa cégre bízott feladatot az állam

2014. április 2., szerda 08:23

Nettó 7,6 milliárd forintért felmérik a magyarországi víziközműveket. A kataszter elkészítésében részt vesz az algyői CH-Plussz 2000 Kft. is, amelynek jelenleg egy dolgozója sincs, 2012-ben egymilliárdos veszteséget termelt, és tulajdonosváltása miatt per van folyamatban, azt közel egy éve nem jegyezte be a cégbíróság, írta a Napi.hu.

A T-Systems Magyarország Zrt., a Geodéziai és Térképészeti Zrt. és CH-Plussz-2000 Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nettó 7 milliárd 653 millió forintért vállalta az előzetesen nettó 7 653 717 323 forintra becsült értékű feladat elvégzését. A közbeszerzést tavaly novemberben írta ki az újonnan létrehozott Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft., amelyet elsősorban a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében uniós támogatást élvező szennyvíz-elvezetési és -kezelési projektek sikeres megvalósításának elősegítésére alapított 2013 márciusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A konzorcium feladata a víziközmű-kataszter elkészítése mintegy 115 ezer kilométer hosszú országos víziközmű-hálózatot és 6,9 millió darab műszaki objektumot érintően. A fejlesztés KEOP-projektként uniós támogatással valósul meg.

A közbeszerzésen nyertes konzorcium tagja egy infokommunikációs (T-Systems) és egy térképészeti (Geodéziai Zrt.) cég mellett a közelmúltban többségi tulajdonost váltott Olajterv Vagyonkezelő Zrt. érdekeltségében álló CH-Plussz 2000 Kft. Az utóbbi, algyői székhelyű társaság olaj- és gázipari technológiai rendszerek karbantartási, javítási és kivitelezési munkáival, emellett épületgépészeti szereléssel foglalkozik, beszállítója a Mol Nyrt.-nek is – derül ki a honlapjáról. 2012-ben a 2,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett több mint egymilliárdos mínuszt könyvelt el, kötelezettségei meghaladták az 1,7 milliárdot. A szállítóknak félmilliárddal, kapcsolt vállalkozásoknak mintegy egymilliárddal tartozott. A saját tőkéje a veszteség összegével, 1,088 milliárddal csökkent 2012-ben 2011-hez képest (mínusz 453 millió forintra).

A cégnek 2013 májusában még 147 munkavállalója volt, decemberben 17 fő, most pedig egy sem. Jelenleg az Olajterv Vagyonkezelő Zrt. van bejegyezve minősített többségi tulajdonosaként (95,5 százalékos befolyással), de a társaság 2013. április 30-ai taggyűlésének jegyzőkönyve szerint az Olajterv üzletrészét megvásárolta és a tulajdonosi jogokat 2013. április 19-tól a Technoimpex Kft. nevű cég gyakorolja. A honlapján és a céginformációkban azonban nincs erre utaló információ. Az Olajterv Vagyonkezelőnél azt mondták, hogy a CH-Plussz 2000 Kft. már nem tagja a cégcsoportnak, a cégbíróság még nem jegyezte be a tulajdonosváltást (ami lassan egy éve történt).

A Csongrád Megyei Cégbíróságnál a lap megtudta, hogy a kft. 4 százalékos tulajdonosa, Kutasi László bejelentést tett a többségi tulajdon cseréjével kapcsolatban. A közgyűlési dokumentumok szerint Kutasinak elővásárlási joga van a cég üzletrészeire. Ezzel kapcsolatban a Fővárosi Törvényszéken per van folyamatban a kisebbségi tulajdonos és az Olajterv között, ennek azt kell tisztáznia, hogy az elővásárlási joga gyakorlásáról jogszerűen nyilatkozott-e Kutasi, illetve, hogy jogszerű volt-e az Olajterv üzletrészeinek átruházása a Technoimpex Kereskedelmi Kft.-nek.

Kutasi első fokon már nyert egy pert, amit az Olajterv indított a CH-Plussz 2000-ből történő kizárása miatt. A társaság tervezett tőkeemelését sem jegyezte be a cégbíróság. A milliárdos veszteséget mutató CH-Plussz 2000 Kft. új fő tulajdonosa a nagykereskedelemmel – fő tevékenységként gép, hajó, repülőgép ügynöki nagykereskedelemmel – foglalkozó Technoimpex Kft. lenne, amit 2012 szeptemberében alapítottak, és az évben nem volt árbevétele, többségi tulajdonosa pedig az Afrikai-Magyar Egyesület elnökeként is ismert Balogh Sándor érdekeltségében álló Globimpex Zrt.

Balogh Sándor szerencsi vállalkozó neve már közel száz vállalkozásban feltűnt, ezek közül több fizetésképtelenség miatt megszűnt; a vállalkozó elérhetősége jelenleg a cégadatokban egy szlovákiai, kassai lakcím.

Rovatok