Index Vakbarát Hírportál

Végrehajtás Simicska cége ellen

2014. április 2., szerda 10:08

Kétszer is végrehajtás elindításával kellett elvenni az adót Simicska Pro B nevű cégétől. A cég nem csinál semmit, csak kezeli a befolyó pénzeket, értékesítési árbevételük nincs, csak milliárdos pénzügyi bevételük. A NAV nem nyilatkozik az ügyben, pedig a jelenlegi elnökük, Vida Ildikó is a Pro B tulajdonában lévő Mahir alkalmazottja volt korábban.

Az utóbbi hónapokban kétszer is adóvégrehajtáson esett át a Simicska Lajos áttételes tulajdonában álló Pro B Vagyonkezelő Kft., írja a Nol.hu.

Valószínűleg nem fizettek adót, mert az eljárásokat a NAV dél-budapesti adóigazgatósági hátralékkezelési osztálya kezdeményezte.

De gyorsan rendezték az ügyet: az első végrehajtást tavaly júniusban indították, majd augusztusban – feltehetőleg a tartozás megfizetése okán – törölték. A másodikat decemberben kezdeményezték, majd januárban ismét leállították.

A Pro B vagyonkezelő cég: értékesítésből származó árbevétele nincs, viszont a pénzügyi bevétele évente milliárdos nagyságrendű. A Pro B 2003-as alapítása óta a cégből kivont osztalék mértéke egyre nő: számításuk szerint összességében már több mint ötmilliárdot tesz ki. Viszont néhány százmilliót viszont rendre a cégben hagynak.

Simicska Lajos 1998–1999-ben az adóhatóság elnöke volt. A NAV jelenlegi vezetője, Vida Ildikó, Simicska elnöki időszaka alatti helyettese, 2003–2010 között a szintén a Pro B áttételes résztulajdonában álló, Simicska által vezetett Mahir munkavállalója volt. A NAV nem nyilatkozott az ügyben.

Rovatok