Index Vakbarát Hírportál

Fidesz-győzelem: így látják a befektetők

2014. április 7., hétfő 08:09 | aznap frissítve

Az első külföldi elemzői értékelések szerint a héten várhatóan csekély piaci hatása lesz a Fidesz újabb győzelmének. Most mindenki azt fogja figyelni, hogy milyen gesztusokat tesz a magyar kormány az üzleti szektor szereplői felé.

Tegnap, az első eredmények után megkérdeztünk néhány itthoni elemzőt – hogy mit mondtak, itt olvashatja.

A Standard Bank elemzője, Timothy Ash szerint az új gazdaságpolitikai impulzusokra utaló jelek lesznek a fontosak, például az, hogy Orbán Viktor a választások után törekszik-e békekötésre a külföldi nagyvállalatokkal. Erre az elemző szerint szükség lesz, ha a kormány több beruházást akar. Fontos lenne, hogy a kormány szakítson a rövid távú gazdaságpolitikai vészintézkedésekkel, és térjen át megnyugtatóbb, stabilabb gazdaságpolitikára.

A Goldman Sachs elemzője, Magdalena Polan szerint nagy a Fidesz-győzelem gazdaságpolitikai folyamatossága. A kormány továbbra is elkötelezett maradhat az alacsony államháztartási deficit mellett, ami kedvezhet a magyar állampapírok keresletének is. A Jobbik támasztotta verseny miatt azonban a Goldman elemzője szerint a Fidesz is nacionalistább alapállásra helyezkedhet, és emiatt időbe telhet az átállás a még inkább növekedéspárti gazdaságpolitikára.

És a magyarok hogyan látják? Az MTI a Századvég, a Kopint-Tárki, a GKI és Raiffeisen elemzőit kérdezte.

Heim Péter, a Századvég elnöke szerint talán a hitelezés fejében kezdi csökkenteni a bankadót a kormány: többlethitelért adócsökkentést kaphatnak a pénzintézetek 2015-től. A kormányközeli gazdaságkutató szerint idén ki fog fulladni az állami centralizáció a gazdaságpolitikában. A bankrendszerben és az energetikában eddig látott állami szerepvállalást valószínűleg nem erősíti tovább a kormány Heim szerint. A pénzügyi szektor, az energetika, illetve a közműszektor olyan kiválasztott terület marad, ahol az állami szerepvállalás megmarad, míg a többi területről egyre jobban ki fog vonulni.

Ádám Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója szerint Orbán Viktornak a vasárnapi választások utáni beszédéből arra lehetett következtetni, hogy a jövőben egy, az unió felé konszolidáltabb, kiszámíthatóbb politikát fog a következő kormány folytatni. De esetleg szükség lesz kiigazításra, a kormány továbbra is a multicégekre és a bankokra fogja rakni a terheket. A Fidesz eddig érvényesített gazdaságpolitikai modellje nem változik majd, és a gazdasági szereplők terheit sem csökkenti a kormány, de a hazai befektetőket, hazai cégeket próbálja majd helyzetbe hozni, illetve megnyugtatni.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese szerint a Fidesz folytatja azt, amit eddig tett. "A Fidesznek azonban nem volt gazdaságpolitikája, hatalmi céljai voltak, az állam és kliensei számára átrendezni a gazdasági rendszert" - tette hozzá. A Fidesz-kormány eddigi víziója az volt, hogy az állami szerepvállalástól, az egykulcsos adótól, állami tulajdontól lesz gazdasági növekedés, ezekhez a víziókhoz a választási eredmény tükrében ragaszkodni fognak. Nem lesz új rezsicsökkentés, és kevesebb lesz a közmunkás, kiigazítás pedig az önkormányzati választások után jöhet. A leszakadás folytatódni fog.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője is úgy vélte: a Fidesz eddigi gazdaságpolitikájának folytatása várható majd, azaz az államháztartást tekintve marad a 3 százalék alatti GDP arányos hiánycél elérése. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kisebb lenne az állami szerepvállalás. Az adópolitikában nagy változás nem lesz, legfeljebb apró módosításokra lehet számítani, a gazdasági növekedés 2014-ben 2 százalék körül lesz. Az elmúlt időszakban az állami beruházások, az állam fogyasztása jelentős szerepet kapott a gazdaságban, ez a jövőben is fennmarad. Az elemző arra számít, hogy a kormány egyfajta növekedésösztönző politikát is folytat majd, a gazdasági bővülés ösztönzésére különböző lépéseket vezet majd be, erősítik majd a kkv-szektort. Az olcsóbb hitel, a gyengébb árfolyam a kkv-szektort erősítheti a jövőben.

Rovatok