Index Vakbarát Hírportál

Diadalmasan tér vissza Görögország

2014. április 9., szerda 17:12

Négy évvel az ország kimentését követően holnap már visszatérhet a nemzetközi kötvénypiacra Görögország, ahol is 5 éves eurókötvényeket próbál majd értékesíteni – írja a portfolio.hu. A Financial Times értesülései szerint máris 11 milliárd eurónyi ajánlattal rohanták meg a befektetők az országot, amely most első körben csak 2 milliárd eurót szívna fel a piacról.

Újra a saját lábán a görög

Görögország a mai napon fontos lépést tett afelé, hogy végre a saját talpára álljon az ország finanszírozásában. Az ország immár 4 éve nincs jelen a nemzetközi kötvénypiacon és pusztán 12 hónapos vagy annál rövidebb kincstárjegyeket tudott értékesíteni. A görög pénzügyminisztérium viszont a mai napon elkezdte felmérni, hogy mekkora érdeklődés lehet az általa kibocsátott 5 éves államkötvények iránt. Ehhez az ország a Bank of America Merrill Lynchet, a Deutsche Bankot, a Goldman Sachsot, a JP Morgant és a Morgan Stanleyt kérte fel partnerként.

A végső kamatszintet csak holnap határozzák meg, 2,5 és 5 százalék között lehet a kamat - jelentette a Reuters. A pontos értékesítési terveket nem lehet tudni, de a piaci értesülések 2 milliárd euróról szólnak. A kötvényekre brit törvényi szabályok vonatkoznak majd, ami nyugtatólag hathat a befektetőkre, akik újabb átstrukturálástól tartanak. Széles körben elterjedt pletykák szerint a vásárlói oldalt egyesült államokbeli hedge fundok fogják dominálni - írja a Reuters.

Mindenki örül

A görögök vártnál gyorsabb visszatérése a kötvénypiacra nagyon kedvező jelnek tekinthető és vélhetően más perifériás eurózóna tagokra is jó hatással lesz. Már most hozamcsökkenéssel reagáltak a válság sújtotta déli országok, a görög 10 éves kötvények esetében például 6 százalék alá buktak a másodpiaci jegyezések.

Rovatok