Index Vakbarát Hírportál

Fehérítenék a feketemunkát az EU-ban

2014. április 9., szerda 17:18

Az Európai Bizottság egy európai platform létrehozását javasolta szerdán a be nem jelentett (fekete) munkavégzés kialakulásának hatékonyabb megelőzésére, valamint az ilyen típusú munkavégzéstől való elrettentésre irányuló uniós szintű együttműködés megerősítése érdekében - olvasható az uniós végrehajtó testület közleményében, írja a Napi.hu.

A platform a be nem jelentett munkavégzéssel szembeni fellépésben részt vevő különböző nemzeti végrehajtó hatóságokat tömörítené egybe. A be nem jelentett munkavégzés komoly károkat jelent a munkakörülmények, a tisztességes verseny, valamint a költségvetések szempontjából.

A be nem jelentett munkavégzés megfosztja a munkavállalókat a szociális védelemtől, veszélyezteti az egészségüket és biztonságukat, valamint rontja a munkakörülményeket. Ezenkívül aláássa a vállalkozások közötti tisztességes versenyt és veszélyezteti az államháztartásokat és a szociális biztonsági rendszereket – ezzel indokolta Andor László szociális ügyekért felelős uniós biztos a döntést.

Az új platform egyrészt olyan fórumot biztosítana, amelynek keretében a szakértők megoszthatnák egymással az információkat és a bevált gyakorlatokat, kiterjesztve ezáltal az eddig csupán korlátozott szintű kapcsolatokat. Ezen a platformon nyílik lehetőség arra is, ha valamilyen rendellenességet (adóelkerülés, fekete munka) észlelnek, akkor azt nyílvánosságra hozzák.

Rovatok