Index Vakbarát Hírportál

A szürke eminenciás, akit eltitkoltak a horvát ügyészek elől

2014. április 10., csütörtök 07:36

Mi a közös a ma már rezsimilliárdokból gazdagodó Mol Energiakereskedő offshorosítása, a volt horvát miniszterelnök barátjának küldött 5 millió euró és az Emfesz köré épült, 16 milliárd forintot elnyelő céghálózat között? Az, hogy mindhárom ügyletet egészen közelről ismerhette Hernádi Zsolt Mol-vezér személyes tanácsadója. Tóth József, a magyar energetika egyik kulcsfigurája, egyetemi oktató, nemzetközi szaktekintély, de számos fontos hivatalos pozícióval a háta mögött lassan egy évtizede ott van a nagy bizniszek homályzónájában is, ahol dollármilliók jönnek-mennek ciprusi és más egzotikus cégek számláin.

Tóth József pályafutása során igen jelentős üzleteket hozott össze, közben távol tartotta magát a nagyobb nyilvánosságtól. Nevét mégis kevesen ismerik, pedig Tóth József igazi nagyágyú a magyar energiaszektorban: volt már a Mol igazgatója, ő az elnöke a Magyar Ásványolaj Szövetségnek, az Olajtervbe is bevásárolta magát, és ráadásul ő a Szingapúri Köztársaság magyarországi tiszteletbeli főkonzulja. Ő a magyar olaj- és gázüzlet egyik megkerülhetetlen figurája, de ő lehet az egyik kulcsszereplő az iparág „szürke zónájában” zajló bizniszekben is.

Dr. Tóth József (69) hivatalos életrajza

Mérnök, közgazdász, diplomát a Veszprémi Egyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett. 1968-tól 1984-ig a Mineralimpex Magyar Olaj- és Bányatermék Külkereskedelmi Vállalatnál töltött be különböző munkaköröket. 1984 és 1996 között a Mineralimpex Rt. vezérigazgatója. 1996-tól 1999-ig a Moltrade-Mineralimpex Rt. általános vezérigazgató-helyettese. A Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke, a Veszprémi Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2000-2002, a Mol ügyvezető igazgatója (Beszerzés, Feldolgozás és Logisztika Divízió), 2010, az Olajterv igazgatósági elnöke. 2007-2012 vezető tisztségviselő a Mol Nyrt. többségi tulajdonában álló gáztározó, az MMBF. Zrt.-ben.

Egy nemzetközi szakmai konferencián közzétett életrajza szerint 2002 és 2010 között a Mol elnökének és ügyvezető igazgatójának főtanácsadója (Chief Advisor).

Az Index két évvel ezelőtt írt először, arról, ami Tóth József hivatalos életrajzából kimaradt: egy osztrák nyomozás során kiderült, hogy komoly befolyása van egy óriási pénzeket mozgató titkos céghálózathoz. Ausztriában az ő instrukciói alapján osztották szét azt a 16 milliárd forintot meghaladó összeget, amely az egyik magyar gázforgalmazó vállalattól, az Emfesz Kft.-től érkezett egy Innsbruck környékén élő ügyvédhez.

Az első, 16 milliárdos sztori

Az Emfesztől 2005 után több éven keresztül jöttek az utalások Johannes Hohenbühelnek, aki aztán az utasításoknak megfelelően elosztotta és továbbította a pénzt két tucatnyi offshore cég számlájára.

Tóth utasításai nyomán a legtöbb pénz, 29,5 millió dollár (6,5 milliárd forint) az Emfesz egykori vezetőjéhez, Góczi István cégéhez került. 

A második legnagyobb részt egy Torafin Trading and Finance Ltd. nevű cég kapta, amely pár év alatt 4,6 millió dollárral (850 millió forinttal) gazdagodott.

A Torafint a Brit Virgin szigeteken jegyezték be, ezért elvileg nem könnyű lenyomozni. Az osztrák rendőröknek mégsem kellett sokat fáradozniuk a tulajdonos beazonosításával, miután az könnyelműen saját gyerekeinek is küldött pénzt az offshore cég számlájáról.

A Torafinból fizették többek között Tóth József fiának bécsi iskolai tandíját, és az Egyesült Államokban élő lánya is innen kapott születésnapi támogatást. Tóth magáncélokra összesen több mint egymillió dollárt költött a Torafin számlájáról. Ezek mellett Tóth fontos szerepére utalt az is, hogy az ügyvédjénél tartott házkutatás során előkerültek azok az emailjei, amelyekben a pénzelosztásra adott utasításokat.

Kis kronológia

2002-2012: Tóth József a Mol elnökének főtanácsadója, és párhuzamosan az egyik nagy Mol-leány, a gáztározással foglakozó MMBF Zrt. vezető tisztségviselője.

2004 nyara: a Torafin egyharmados résztulajdont vásárol a ciprusi Hangarn Oilban Johannes Hohenbühel osztrák ügyvéd segítségével

2004 szeptember: a Hangarn Oil hosszú távú beszállítói szerződést köt a Mollal.

2005-2009: Tóth József irányításával Johannes Hohenbühel osztja el az Emfeszből Ausztriába érkező utalásokat. A Torafin az Emfesz által pénzelt Light & Powertől három év alatt összesen 4,6 millió dollárt (mintegy 850 millió forintot) kap.

2005-2009: a Torafin több mint 15 millió dollárt (közel 3 milliárd forintot) kap a Hangarn Oiltól.

2009 április: az Emfeszt eladja egy dollárért az ügyvezető igazgató, évekig tartó pereskedés kezdődik. Itthon és külföldön is nyomozás indul az ügyben.

2009: a Hangarn Oil 2 millió dollárt utal a Normestonnak.

2009: a Normeston megveszi a Mol leányvállalata, a Mol Energiakereskedő 50 százalékát.

2009 július: a Hangarn Oil és a Ceroma Holding Limited az Ivo Sanaderhez közelálló Robert Jezic svájci offshore-cégének utal 2,6 millió eurót, majd egy nappal később 2,4 millió eurót.

2011: Nyomozás indul Ausztriában az Emfesz utalásai miatt. A rendőrség rábukkan Tóth József emailjeire.

2011 december: A Torafin pedig kiszáll a Hangarnból, egyharmados tulajdonrészét a  Ceroma Holdings veszi át.

2012 május: Gucerijev és Fazakas tanúvallomást tesz Ivo Sanader perében.

2012 október: Fazakas igazgatói posztot kap a Hangarn Oilban, és a Ceroma után saját néven átveszi a Hangarn kisebbségi tulajdonrészét.

Az Emfesz utalásait tavaly – több évvel megtörténtük után – hivatalosan is adóelkerülésnek minősítette a NAV, az idő közben tönkrement gázcég pedig az ország legnagyobb adótartozói közé lépett.

Az osztrák rendőrségen pénzmosás gyanújával továbbra is folyik a vizsgálat, amelybe jogsegély keretében a magyar hatóságoknak is be kellett segíteni. A magyar ügyészség viszont 2011-ben megszüntette az Emfesszel kapcsolatos nyomozást, pedig a Torafin az emfeszes pénzosztással párhuzamosan más energetikai ügylet hátterében is felbukkant.

Az Index birtokába került ciprusi cégadatok szerint a Torafin 2004 óta résztulajdonos a Hangarn Oil Products nevű ciprusi cégben is.

A második, 1,5 milliárdos sztori

A Hangarn nevét szintén egy külföldi nyomozás tette ismertté. Horvátországban az INA menedzsmentjogainak átadása miatt indult vizsgálat Ivo Sanader, korábbi miniszterelnök ellen.

Sanadert azzal vádolták, hogy kenőpénz fejében biztosította a Mol számára, hogy meghatározó befolyást kapjon az INA, horvát olajtársaságban. Sanadert 2012-ben elítélték. A bírósági eljárásban az ügyészek azt állították, hogy a Hangarn Oil Products egy másik ciprusi céggel, a Ceroma Holding Limiteddel együtt 5 millió eurót (1,5 milliárd forint) fizetett a volt horvát miniszterelnökhöz közel álló Robert Jezic svájci offshore-cégének, a XenoplastShipping AG-nak. Az utalások első, 2,6 millió eurós részletét 2009. július 17-én, a második, 2,4 millió eurós részletet július 18-án utalták.

A zágrábi tárgyaláson a Hangarn képviselői is tanúskodtak. A céget Fazakas Imre és az orosz olajmágnás, Mihail Gucerijev képviselte, és egybehangzóan állították, hogy az átutalt pénz Jezic Krk szigeti földjeinek remélt megvásárlására szolgált volna, illetve arra, hogy a horvát üzletember politikai kapcsolatait kihasználva üzleti lehetőségekhez jussanak az országban.

Gucerijev, aki a Forbes listája szerint 6,7 milliárd dolláros vagyonával Oroszország 17. leggazdagabb embere, a bíróság előtt a Hangarn tulajdonosaként mutatkozott be, az energetikában szintén régi motorosnak számító Fazakas Imre pedig igazgatóként tett vallomást.

A Mol-os múltú Tóthról egyáltalán nem esett szó. Neve kimaradt a magyar ügyészség által lefolytatott vizsgálatból is. A Hernádi Zsolt zágrábi meggyanúsítása miatt indult hazai vizsgálatban szinte kizárólag az orosz szálat emelték ki a nyomozók, az, hogy a Hangarnban jelentős magyar tulajdonosi befolyás is jelen volt Jezic kifizetése idején, nem került nyilvánosságra.

A cégpapírok szerint a 2000 januárjában alapított Hangarn Oil Products évekig valóban az orosz befolyás alatt álló James Holding Venture Corp. kizárólagos tulajdonában volt, 2004-ben azonban kalákában, 900 ezer dollárért megvette a Gucerijevhez tartozó Brocada Ltd. és a Torafin Trading & Finance Ltd.

A vásárlás nem ment simán: a Hangarn 33 százalékos tulajdonrészét néhány hétig az emfeszes ügyből ismert osztrák ügyvéd, Johannes Hohenbühel nevére jegyezték be, a Torafin, amely több más offshore cégen keresztül Tóth József és Fazakas Imre, a Jukosz egykori közép-európai képviselője irányítása alatt állt, 2004 augusztusában lett hivatalosan tulajdonos.

A ciprusi nyilvántartás azt mutatja, hogy némileg sántított a 2012 májusában Zágrábban tett tanúvallomás: Fazakast valójában csak hónapokkal később jegyezték be igazgatónak. A horvátországi eljárás idején azonban hirtelen többször is változott a Hangarn kisebbségi tulajdonosa, a Torafin kiszállt, egy rövid időre az eljárásban szereplő másik cég, a Ceroma vette át a helyét, majd pedig Fazakas Imre ebben a műfajban teljesen szokatlan módon anonimitását feladva, nyíltan, mint magánszemély jelent meg az offshore cég 33 százalékának birtokosaként. A cserékkel a per idejére Tóth József kikerült a Hangarn Oil tulajdonosai közül.

A Heti Válasz 2011-ben az akkor forrósodó INA-ügy miatt foglalkozott – a magyar sajtóban először – a ciprusi cég hátterével. A cikk akkor azzal az alig titkolt szándékkal született, hogy felmentse Hernádi Zsoltot.

A lap azt állította, hogy a Mol vezetőjének azért sem lehetett köze az INA-ügy „kenőcégeihez”, mert azokat valójában a Gazprom ellenőrizte. Ezt az állítást a Gazprom rögtön cáfolta, ám az Index birtokába került cégpapírokból most az is kiderült, hogy a lap a tényleges tulajdonosi háttér helyett az ügyvezető feladatok ellátásával megbízott ciprusi vállalkozás kapcsolataival példálózott, és azzal próbálta bizonyítani a Hangarn fölötti kizárólagos orosz befolyást.

A lap által emlegetett, és azóta a témában sokat idézett limassoli Atlas Alpha Services Limted egyszerű megbízási szerződés alapján kapta meg a Hangarn igazgatói posztját, ez alapján látta el a technikai feladatokat, a stratégiai döntéseket viszont továbbra is a tulajdnosok hozták. Ráadásul az Atlas Alpha igazgatói megbízása a Jezic-nek küldött utalások időpontja előtt két évvel megszűnt.

A horvát ügyészség március 31-én vádat emelt Hernádi Zsolt ellen.

Plusz egy sztori, hosszú távú bevétellel

2004-ben a friss szerzeményű Hangarnnak nem kellett sokáig várni az első magyarországi üzletére. Decemberben, pár hónappal a cégátírási procedúra lezárása után a Hangarn Oil hosszútávú szerződést kötött a Mollal.

A szerződésről 2012 novemberében beszélt először Mol jogi igazgatója. Akkor az Indexnek azt mondta, hogy a megbízás olyan rossz minőségű „nehéz kénes” dízelolaj behozatalára szólt, amelyet Oroszországban kellett beszerezni. A dízelolajat a Mol a tiszaújvárosi finomítóban kénmentesítette, majd pedig továbbértékesítette. A Mol szerint egyébként a Sanader-per hatására a magyar hatóságok alaposan átvilágították a Hangarnnal kötött üzletet, több embert kihallgattak, számítógépeket vittek el, de nem merült fel sem a túlszámlázás, sem a törvénytelenség gyanúja.

Az már az ausztriai nyomozás során, Johannes Hohenbühel papírjaiból kiderült, hogy a Torafin nem csupán az emfeszes utalásokból kapott hatalmas összegeket, hanem a Hangarntól is. Néhány év alatt commission (jutalék) és dividend (osztalék) címszó alatt több mint 15 millió dollárt, azaz akkori árfolyamon kalkulálva mintegy 3 milliárd forintot kasszírozott a két kisebbségi tulajdonos. Az Index által megszerzett ciprusi cégpapírok szerint nagyjából 50-50 százalékkal osztoztak a bevételen.

A harmadik, a sok tízmilliárdos sztori

A Hangarn magyarországi kereskedelmi kirendeltsége egy címen lett bejegyezve a Fazakas Imre többségi tulajdonában lévő Contradex Kft.-vel. A Contradex Kft. másik tulajdonosa, az amerikai bejegyzésű Unipro Development Ltd. sem lehet idegen cég a rendszerben, hiszen a Hangarn által pénzelt Torafin utalt tovább a számlájára közel egymillió dollárt.

Itt kapcsolódik a Tóth-Fazakas páros a Mol másik, rejtélyes üzletéhez. A Mol 2009-ben eladta a leányvállalata a Mol Energiakereskedő (mai nevén MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t) egy belize-i székhelyű offshore cégnek, a Normeston Trading Limitednek. Az energetikai cég eladását a magyar hatóságoknak és EU-nak is engedélyeznie kellett. A Normeston mégis a végső haszonélvező személye pontos megjelölése nélkül jutott az üzlethez. Az engedélyekből is csak annyi olvasható ki, hogy a Normeston „nyersolaj és finomított olajtermékek kereskedelmével foglalkozó orosz magánszemély tulajdonában álló magánvállalkozásként” kapta meg az illetékes brüsszeli bizottság hozzájárulását.

A földgáz-kereskedelemmel és -értékesítéssel foglalkozó MET már 2009-ben is nagyreményű, nyereséges vállalkozás volt, mára pedig évente 50 milliárdos tiszta hasznot termel a tulajdonosai számára. A nyereség nagy része azonban már nem a Mol bevételeit növeli, hanem az újabb és újabb ismeretlen hátterű külföldi vállalkozásokét, mivel a Normeston hamar továbbadta részesedését.

Az Emfesz bedőlése után egyébként a MET vette át a cég üzleti vevőkörét, akiket aztán a kedvezményes áron árult gázzal meg is tudott tartani. Mint azt az Index megírta, az állami MVM verseny nélkül hozzáférést kapott a nyugati gázforráshoz, azzal a céllal, hogy abból olcsón ellássa a távhős termelőket és eljuttassa az árelőnyt a fogyasztókhoz. Az olcsó gáz elég jelentős részét azonban minimális felárral eladta az offshore hátterű MET-nek, amely azután szabadon kereskedhetett vele. Az MVM már olcsó gázt is a MET svájci leánycégén, a Mol Energy Trade International AG-n keresztül vásárolt a HAG-ból, majd azt egy tükörszerződéssel továbbadta a MET-nek. A tulajdonosok 245 millió dollár osztalékot (55 milliárd forint) vettek ki a cégből az év végén.

A MET-részesedés eladása után sem szűnt meg a Normeston jelenléte a Mol-leány körül. A MET 2012 után is a Normeston Benczúr utcai irodaházában működteti központját. Az épületet az a Moltrade-Mineralimpex Rt. szabadította fel, amelyben korábban Tóth vezérigazgató-helyettes volt. Tóth ráadásul a MET eladás idején Mol másik gázos leányvállalatánál, a gáztározással foglakozó MMBF Zrt.-nél töltött be vezető tisztségviselői szerepkört.

Az Átlásztó részletes, feltáró cikke szerint a Normeston bonyolult hálózattal, rengeteg helyen kapcsolódott Fazakas Imre érdekeltségeihez, az Index által megszerzett éves beszámoló pedig azt mutatja, hogy a Hangarn is támogathatta a Mollal kötött üzletet, hiszen éppen a MET 50 százalékos részesedésének megvásárlása idején adott 2 millió dolláros kölcsönt a Normestonnak.

Mit mond Tóth József?

Semmit. Két hétig kerestük telefonon, vártuk, hogy reagáljon emailben feltett kérdéseinkre, de hiába.

Mit mondott a Mol?

Azt, hogy Tóth József a magyar energetika egyik meghatározó figurája, és az lenne a furcsa, ha a legnagyobb vállalatnak nem lenne vele semmilyen kapcsolata.

Hangarn Oil ügyében viszont nem a személyes kapcsolatok, hanem a szakmai szempontok döntöttek. Az olajtársaság szerint a „Hangarn Oil a közép-kelet-európai olajkereskedelem egyik meghatározó kereskedő vállalata. A Mol-csoportnak sok olajkereskedő vállalattal van kapcsolata, ezek közül az egyik a Hangarn. Üzleti kapcsolat a 2000-es évek elejétől van: a Hangarn magas kéntartalmú olajat ad el a Mol-nak, amelyet a társaság a feldolgoz.” A Mol hivatalosan is képviselt álláspontja szerint a Hangarn Gucerijev-érdekeltség, és mint ilyen, Ivo Sanader ügyében is orosz érdeket képviselt. A Mol szerint a Hangarn Robert Jezic-től akart megvásárolni egy, a horvátországi Krk szigetnél található földterületet abból a célból, hogy logisztikai állomást építsen ki arra az esetre, ha a Barátság-Adria kőolaj vezetéken keresztül beindulna az Adriai tenger irányába történő olajszállítás.

A MET első felvásárlójáról viszont továbbra sem ad ki neveket az olajvállalat. A Mol közlése szerint a Normeston is úgy került – az ismeretlen tulajdonoknak később milliárdokat fialó – üzletbe, hogy a Mol-csoportnak szüksége volt egy szakmai partnerre. A Mol szerint 2009-ben válságokkal küzdött a gázpiac Európában és Magyarországon, ezért és profiltisztítási szempontok alapján döntöttek úgy, hogy az akkor még megmaradt gázkereskedelmi tevékenységet is leválasztja a Mol-ból, és partner bevonásával önálló, független kereskedő cégbe szervezi ki azt, hogy a kockázata nem érintse a jövőben a fő tevékenységekből eredő eredményeket. A Normeston így, mint „tőkeerős, a gázerőforrásokhoz jó feltételekkel hozzájutó partner került be a MET tulajdonosi körébe”, és közben egy rugalmasabb, a változásokhoz jobban alkalmazkodni tudó és gyors döntéshozatalra képes vállalatirányítási struktúra alakult ki. „A MET elmúlt öt éves töretlen növekedése azt mutatja, hogy a döntés helyes volt. A MET jelenleg a MOL-csoport nem konszolidált leányvállalata, amelynek árbevétele és eredménye is jelentősen meghaladja a 2009-es szintet. A MOL-csoport pénzügyi befektetőként továbbra is jelentős tulajdonosa a cégnek, de annak irányítását a MET vezetősége végzi.”

Az adatok beszerzésében köszönjük a segítséget az investigativedashboard.org-nak, és köszönet Hava Nikitának a közreműködésért.

Rovatok