Index Vakbarát Hírportál

Épp annyi sonkát veszünk majd, mint tavaly

2014. április 10., csütörtök 13:38

A tavalyival egyező mennyiség eladásából, értékben 2-3 százalékkal nagyobb bevételre számít az idén a húsvéti füstölt áruk piacán a Pick Szeged Zrt. - mondta Ámann Gábor, a társaság kereskedelmi igazgatója, írja az MTI.

A cég és a Tesco közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Nielsen tavalyi adatai szerint húsvétkor a füstölt termékekből mintegy 4 ezer tonnát értékesítettek az országban, mintegy 5 milliárd forintért. A Pick füstölt áru piaci részesedése volumenben mintegy 11, értékben pedig 15 százalék. A füstölt áruk mintegy 40 százalékát adják el a húsvéthoz kapcsolódóan.

Nem jó, ha szőrös, zselés vagy véraláfutásos

„Sonka választásánál legelső teendőnk, hogy alaposan szemügyre vegyük a terméket” – tanácsolja a vásárlóknak Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere. „A jó minőségű füstölt sonka jellemzője, hogy „pácérett”, azaz a terméket megvágva a metszéslapja egyöntetűen bordó, sötétrózsaszín. Alapvető elvárás, hogy a sonka ne legyen „véraláfutásos”, a bőrös részen esetleg rosszul szőrtelenített. A termék állománya tapintásra nem lehet puha, nyomás nélkül levet engedő vagy éppenséggel túl kemény, beszáradt. Jó minőségű sonka esetében zsír-, folyadék-, só- vagy zselékiválást nem láthatunk a csomagoláson. Mindenképp tanulmányozzuk át a termék címkéjét, mely tájékoztat a pontos jellemzőkről – olyan terméket, melyről hiányzik a címke, ne vegyünk meg!”- idézi Szántót az Agrárszektor.

Orosz András, a Tesco-Global Áruházak Zrt. marketing igazgatója szerint a Tesco áruházak az idén mintegy 1300-1400 tonna füstölt árut értékesítenek húsvétkor. Ennek a mennyiségnek a 80-90 százaléka sonka.

A Pick egyébként évente mintegy 3000 tonna sonkát állít elő, a füstörlt árujuk gyakorlatilag csak sonka. Szerintük a vásárlók többsége a tradicionális, hagyományos, elsősorban a kötözött sonkákat keresi, amikor vásárol. A cég termelése ehhez igazodik. A Tesctól pedig hozzátették, hogy a Pick állítja elő a Tesco saját márkás sonkáit is. 

Rovatok