Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokért csereberélik a gyógyszergyárakat

2014. április 22., kedd 11:48

Átalakítja tevékenységét a svájci gyógyszeripari vállalat, a Novartis, ennek keretében bizonyos eszközöket elcserél a szektortárs GlaxoSmithKline-nal (GSK), az állategészségügyi részleget pedig leválasztja. A tranzakciók értéke több milliárd dollárra rúghat, írta a portfolio.hu

A Novartis bejelentette, hogy megállapodott a GlaxoSmithKline-nal, hogy megvásárolja annak onkológiai termékportfólióját 14,5 milliárd dollárért. A társaság emellett leválasztja oltóanyaggyártó részlegét, mely így a GSK-hoz kerül, ezért a Novartis 7,1 milliárd dollárt plusz bevételt kap.

Egy ettől független tranzakció keretében a Novartis leválasztja az állategészségügyi részleget is, mely az Eli Lilly-hez kerül, mintegy 5,4 milliárd dollárért. Az említett változások hatására a Novartisnál jelentős reorganizáció megy végbe, mely a becslések szerint 4 milliárd fontot hozhat majd a részvényeseknek.

A mostani bejelentésre vélhetően azért került sor, mert a befektetők régóta a vállalat stratégiai megújulására vártak. A Novartis vezetője, Joe Jimenez kiemelte, a változások eredményeként a vállalat az innovatív tevékenységekre tud majd fókuszálni.

Hozzátette, a tranzakciók erősítik majd a cég pénzügyi helyzetét, és rögtön javítják a növekedést és a profit marginokat. A befektetők pozitívan fogadták a híreket, a részvények ma reggel közel 3 százalékkal értékelődtek fel.

Rovatok