Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia elhappolhatja előlünk az osztrák kapcsolatot

2014. április 28., hétfő 08:15

Szlovénia dolgozik azon, hogy a múlt heti tárgyalások eredményeként a Déli Áramlat térképére visszakerülő Ausztriát ne magyar, hanem szlovén területen érje el az orosz gázt hozó vezeték, értesült a Világgazdaság.

A tervek szerint Szlovéniába Magyarországon keresztül érkezne egy leágazás, erről már megszületett a végső beruházási döntés is. A kérdés tehát az, hogy az ausztriai leágazás még magyarországi, vagy már szlovéniai területen létesüljön-e. A magyar érdek a beruházással járó munkahelyteremtés és a majdani tranzitdíj miatt viszont nyilván az, hogy az orosz eladó rajtunk keresztül továbbítson földgázt Ausztriába.

Erre két útvonal is kínálkozik. Az egyik a Déli Áramlat szerbiai belépési pontjától vezetne a Kecskemét melletti, és már ma is jelentős hazai gázvezeték-találkozási pontként működő Városföldig, ahonnan szintén új vezetéket kellene lefektetni Ausztria felé. A másik a Déli Áramlat szlovéniai kilépési pontjához közeli szakaszától haladna a nagykanizsai útvonalon át, az osztrák határig. Ám ott szükséges még egy fejlesztés: lehetővé kell tenni, hogy a határon Magyarországról Ausztria felé is lehessen gázt szállítani a HAG vezetéken, ne csak onnan ide, ahogyan jelenleg.

A Déli Áramlat magyarországi szakaszának éves végső kapacitása a korábbi bejelentések szerint 30 milliárd köbméter lesz, közel ötszöröse annak, amennyi orosz gázt tavaly importáltunk.

Rovatok