Index Vakbarát Hírportál

Matolcsyék tovább vágták az alapkamatot

2014. április 29., kedd 14:05

0,1 százalékponttal, 2,5 százalékra vágta a jegybanki alapkamatot kedden az MNB monetáris tanácsa. Elemzők korábban úgy vélték, közeleg a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentő ciklusának vége, többen arra számítanak, hogy ez volt az utolsó, mások úgy vélik, a mostani vágást még egy követheti.

A Nézőpont Intézet szerint esztétikus a 2,5

A kamatdöntés után néhány perccel ki is jött a Nézőpont Intézet gyorselemzése. Azt írják: "nemcsak esztétikai, hanem konzekvens döntés is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai, 10 bázispontos csökkentése, amely különösebb meglepetést nem okozott. A 2,5 százalékra csökkentett magyar irányadó kamat így megegyezik a lengyel alapkamat szintjével. A jelenlegi geopolitikai helyzetben kulcskérdés a magyar gazdaságpolitikai stabilitás. Az MNB a pénzügypolitikai stabilitás kérdésében következetesnek látszik, amit a kamatcsökkentésen kívül a nemrégiben bejelentett intézkedések is igazolnak."

A kormányközeli elemzők szerint a mai vágás a kamatcsökkentési ciklus lezárását is jelentheti, "ennél azonban lényegesebb kérdés a kialakított alacsony kamatszint tartós fenntartása és az elkezdett banki kulturális reformok véghezvitele." 

Az MNB az előző hónapban már jelezte, hogy jöhet újabb kamatcsökkentés, márciusban a vártnál alacsonyabb volt az infláció, és a forint árfolyama kissé erősödött az első negyedéves gyengülés után. Peter Attard Montalto a Nomura elemzője korábban azt mondta, nem fog örökké tartani az a kedvező pénzpiaci helyzet, amely lehetővé teszi az alapkamat mérséklését. Az amerikai monetáris politika is a magyar kamatcsökkentésnek kedvezett, mert a nemzetközi befektetői piacok bőségesen el voltak látva pénzzel, amelyet a kockázatosabb piacokon fektethettek be.

Mostanra viszont már kevesebb a szabad tőke, és az ukrajnai helyzet miatt növekedtek a magyarországi befektetési kockázatok. A keddi kamatcsökkentés Lengyelország szintjére vinné le a magyar alapkamatot, de a magyar gazdaság nem olyan erős, mint a lengyel. Ha túl alacsonyra csökken a magyar alapkamat, az megijesztheti a befektetőket.

 

A monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közlemény nem utal egyértelműen a kamatcsökkentési ciklus végére. "A Monetáris Tanács az irányadó kamat változtatásának irányáról és mértékéről mindenkor a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján hozza meg döntését" - olvasható az MNB honlapján megjelent szövegben. A keddi kamatcsökkentést indokolva a tanács megállapította, hogy az ország kockázati megítélésének enyhe javulása adott mozgásteret az alapkamat óvatos csökkentésére.

Az előző, márciusi kamatdöntés után megfogalmazott álláspontra emlékeztetve a tanács megismételte, hogy az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A következő időszakban a hazai és nemzetközi környezetben lejátszódó változások befolyásolhatják ezt a képet.

A testület megítélése szerint az inflációs nyomás középtávon mérsékelt maradhat. A negatív kibocsátási rés fokozatosan záródik, így annak dezinflációs hatása is mérséklődik és középtávon a céllal összhangban alakulhat az infláció.

Rovatok