Index Vakbarát Hírportál

Kilencen szállnak szembe az MNB-vel a bíróságon

2014. május 6., kedd 10:26

Összesen kilenc hitelintézet száll szembe peres úton az MNB korábbi döntésével, amely szerint az érintett bankok és takarékok jogszabályellenesen szedtek be díjakat, tudta meg a Napi Gazdaság.

A tét magas: nem csak az ehhez kapcsolódó több tízmillió forintos büntetésekről, hanem a becslések szerint szektorszinten 10 milliárdos nagyságrendű díjvisszafizetésről is a bíróságon vitatkozhatnak a felek.

Pert indít a jegybank márciusban kiszabott bírsága ellen a Raiffeisen, az Erste, az FHB és a DRB Bank is, illetve a Szabolcs Takarékszövetkezet, a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet, a Tisza Takarékszövetkezet, a Mohácsi Takarék Bank Zrt. és a Fontana Credit Takarékszövetkezet, mondta a lapnak Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Március közepén közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) 35 pénzügyi szervezetre, akik jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A jegybank akkor közzétett határozataiban az érintett szolgáltatóknak megtiltotta a jogsértés folytatását és elrendelte a jogtalanul elvont díjtöbblet visszafizetését az ügyfeleik számára.

A bankok többsége azóta úgy döntött, inkább nem húz ujjat az MNB-vel, van, amelyik már vissza is fizette ügyfeleinek a kérdéses díjakat. Pedig a jegybank az eredeti április 30-ai határidőt május végéig kitolta annak érdekében, hogy a bankok az ehhez kapcsolódó feladataikat, számításaikat alaposan elvégezhessék. Ez nem érinti a pereskedő bankokat, esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendeléséről.

Rovatok