Index Vakbarát Hírportál

Ennyi cég még sose szűnt meg

2014. május 8., csütörtök 13:56

Áprilisban 3621 céget törölt a cégbíróság, ami önmagában még nem rekord, ám arra még sosem volt példa, hogy három egymást követő hónapban 3000 fölé emelkedjen a mutató. Márpedig most ez történt, sőt a szóban forgó időszakban havonta átlagosan 3460 cég szűnt meg, ami egész évre kivetítve 40 ezer darab fölötti megszűnést és 7 százalék körüli éves törlési rátát jelent – derül ki az Opten közleményéből.

Egyre több a megszűntés, de az alapítás is

Az Opten cégfluktuációs indexe, az Opten – CFI, az adott időszakban alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működők számához. Eszerint bebizonyosodott, hogy az Opten által egész évre várt magas cégfluktuáció év elején ideiglenesen tovább emelkedett, és a változó jogszabályi környezet miatt több cég szűnik meg, és jön majd létre.

Az Opten prognózisát alátámasztja az is, hogy a törléseken belül tovább emelkedett a felszámolási eljárások lezárásaként elrendeltek aránya. Ezek száma áprilisban 1848 volt, vagyis 13 százalékkal több, mint egy hónappal korábban. Az induló kényszertörlésekből is sok van: áprilisban 2426 kényszertörlés indult, ami előrevetíti, hogy a 2014-es év egészében is magas lehet a felszámolási eljárások és cégtörlések száma. 

Az Opten indexének megyék szerinti értékét tekintve azt találjuk, hogy a legkevésbé problémás  területek Vas, Győr-Moson-Sopron és Pest megye. Ezzel szemben a legmagasabb  cégfluktuációt regisztráló – tehát a legkritikusabb helyzetben lévő – megyék Csongrád, Zala  és Szabolcs-Szatmár-Bereg. 

Kevesebb alapítás és megszűnés kéne

Áprilisban 2604 új céget alapítottak Magyarországon, vagyis a márciusi megugrás után (4500 új cég) a cégalapítási kedv visszaesett a tavaly megszokott szintre. Az Opten szerint világosan látható, hogy az új Ptk. hatálybalépése előtt volt még egy kisebb cégalapítási hullám, de ennek intenzitása lényegesen elmaradt a hasonló indíttatású korábbi cégalapítási pánikoktól. 

A szigorodó jogszabályok ellenére tömegesen alakulnak a korábban felszámolt cégek tulajdonosaihoz és vezetőihez köthető újabb vállalatok. A gazdasági kényszer mellett az üzleti etika alacsony szintje is növeli a cégfluktuációt.  Az Opten szerint ideális cégstruktúráról akkor beszélhetnénk, ha egy teljes nagyságrenddel kisebb lenne a cégalapítások és cégtörlések száma.

Rovatok