Index Vakbarát Hírportál

A bejárással együtt már nem mindig olcsóbb a vidéki ház

2014. május 15., csütörtök 07:40

Az agglomerációba költözők közül sokan rosszul mérik fel az ingázás járulékos költségeinek mértékét, pedig az autóval bejárás anyagi vonzata miatt hosszabb távon akár több millió forinttal is olcsóbb lehet Budapesten maradni, írta a portfolio.hu.

A városba befelé tartó utak zsúfoltak, így egy 20 perces szakasznak akár 1 óra is lehet a megtétele. A lap úgy számolt, a legalacsonyabb Budakeszi és a XII. kerület vonatkozásában a különbség, míg a leginkább a legtávolabb elhelyezkedő Vácról történő bejárás esetén ugranak meg az utazási költségek a kiköltözéssel.

Amennyiben két autót kell fenntartani az említett összegek duplázódnak, így Vác esetében már komoly, 100 ezer forintos költségemelkedéssel számolhatunk, de a második helyezett Gödöllő esetében is átlépi a 80 ezer forintot a különbség.

Ha az utazás miatti költségnövekedés összegét hiteltörlesztésre fordítanánk, akkor egy autó fenntartása esetén a felvett hitel összege 1,65 és 7,5 millió forinttal emelkedne.

A pusztán vételár alapján megállapított milliós agglomerációs árelőnyök könnyen töredékükre olvadhatnak, ha a bejárás költségeit is figyelembe vesszük, ráadásul a dugóban üléssel töltött kieső idő alternatív költsége nélkül.

Budakalász esetében például az árelőny majdnem eléri az 5 millió forintot, a bejárás költségét hiteltörlesztésre váltva, vagyis az utazási költséget egyfajta törlesztésként felfogva azonban azt tapasztaljuk, hogy autóvásárlással is számolva inkább majdnem 5 millió forinttal drágábbnak bizonyulhat kiköltözni a III. kerület Békásmegyeri részéről. Míg Angyalfölddel összevetve közelíti a 2 millió forintot a különbség, amit Budapesten kívül ki kell fizetnünk.

Amiről mindenki hallgat - Milliókat bukhatsz a költözéssel!

Fontos kiemelni, hogy előbbi számítás alapja, hogy a bejárást autóval oldjuk meg, de természetesen lehetőség van a tömegközlekedés használatára is. A munkahelyek számára törvényi kötelezettség, hogy a bejárás költségét - tömegközlekedés esetén - részben térítsék.

Csak ezt a fajta közlekedési módot használva megőrizhető az agglomeráció árelőnye. Szintén a kiköltözés mellett szólhat, hogy a Budapesten történő vásárláshoz szükséges magasabb hitelfelvétel nem mindenki számára alternatíva, főként a kevésbé hitelképes vásárlók esetében.

Rovatok