Index Vakbarát Hírportál

Csodás jövőben bíznak a fiatalok

2014. május 15., csütörtök 11:17

Az eddig mért legmagasabb értéket hozta a K&H pályakezdők 2014. első negyedévi mérése. A 19-29 éves városi fiatalok élettel való elégedettségét mérő index értéke 11-re ugrott fel a 2013 végén mért 4-ről.

Bár a jelennel a fiatalok többsége még elégedetlen, többen bizakodóak, különösen a diákok körében. Nem változott a munkanélküliség aránya a fiatalok körében, a munkakeresésben és a munkahely megtartásában mégis optimistábbak, mint pár hónapja voltak. A derűlátás egyik velejárója, hogy már kevesebben mondták azt, hogy egy időre külföldön próbálnának szerencsét.

A fiatalok az előző időszakhoz képest pozitívabban látják a jövőt a munkával, tanulási körülményekkel kapcsolatban, jobb lehetőségeket látnak az önállóság megteremtésében és a lakáshoz jutás terén is.

Annak ellenére, hogy a gazdasági aktivitásuk nem igazán változott az elmúlt hónapokban – a megkérdezettek fele aktív kereső, 20 százalék körüli a munkanélküliek aránya – az előző negyedév 48 százalékáról 58-ra nőtt azoknak az aránya, akik inkább stabilnak érzik a munkahelyüket. Ezzel párhuzamosan 35 helyett már csak 29 százalékuk tervezi, hogy egy időre külföldön vállal munkát.

A diákok különösen bizakodóak lettek, 46 százalékuk gondolja úgy, hogy könnyen vagy inkább könnyebben találna munkát. Ez jelentős növekedés az előző negyedévben mért 30 százalékhoz képest. A munkanélküliek közel fele már fél éve nem talál magának munkát, 37 százalékuk esetében ez az időszak már több mint egy év, és ezek az adatok az elmúlt egy év alatt nem változtak jelentősen. Ennek ellenére továbbra is sokan (55 százalék) bíznak abban, hogy pár hónap alatt lesz munkájuk. Bár a magyar gazdaság elmúlt egy évét a válaszadók majdnem fele negatívan értékelte, a pozitív fejleményekre számítók aránya itt is nőtt, az elmúlt negyedévi 40-ről 47 százalékra.

Rovatok