Index Vakbarát Hírportál

Bűncselekmény lesz a GMO az oroszoknál

2014. május 16., péntek 10:58

Törvényjavaslatot nyújtottak be az orosz parlamentben, amely gyakorlatilag terrorizmusnak minősít a génmódosított organizmusokkal kapcsolatos minden, egészségre káros tevékenységet, írja a Napi.hu.

A duma mezőgazdasági bizottsága törvényjavaslatot terjesztett elő, amely a terrorizmussal azonosan büntetne minden olyan, a genetikailag módosított organizmusokkal (GMO) kapcsolatos tevékenységet, amely "károsíthatja az egészséget vagy akár halált is okozhat".Az ezért felelős termelők, eladók és szállítók is büntetőjogi eljárás alanyai lesznek.

A törvényt kezdeményezők szerint viszont annak hatályát ki kell terjeszteni az állami és önkormányzati tisztviselőkre, a kormány által e tárgyban készített törvényjavaslatát ugyanis túlságosan gyengének tarják, mert az csak a vállalatokat és a kormánytisztviselőket vonná büntetőjogi felelősségre, a magánszemélyeket nem, azok ellen csak fegyelmi eljárást indítanának.

A törvény csak pénzbírsággal sújtaná mindazokat, akik eltitkolnának vagy meghamisítanának a GMO környezeti hatásaival kapcsolatos információkat - hivatkozik a lap moszkvai rádiós hírekre.

Rovatok