Index Vakbarát Hírportál

Még több felvásárlást tervez a Mol

2014. május 21., szerda 09:37

További akvizíciókat tervez a Mol Nyrt. a régiós kiskereskedelmi piacon, ahol a gazdasági fellendülés zajlik, a motorüzemanyagok iránti kereslet pedig növekszik - nyilatkozta a társaság finomítás és kereskedelem üzletágának vezetője a Reutersnek.

A portfolio.hu által idézett Horváth Ferenc elmondta, akár már az idei évben pár száz kúttal tovább növelhetik töltőállomás hálózatukat. A Mol az elsődleges piacain folyamatosan keresi a kiskereskedelmi akvizíciós lehetőségeket, hogy tovább növelje piaci részesedését.

A finomítás üzletág igazgatója elmondta, korábban a Mol a relatíve magas olajárak fennmaradását és nyomott finomítói és petrolkémiai marzsokat prognosztizált, a folyó negyedév eddigi teljesítményét elnézve azonban javulás látszik az első negyedévhez képest. Áprilisban és májusban egyaránt emelkedett az értékesítési volumen, főként szezonális okok miatt, és a marzsok is javultak - tette hozzá. Horvát Ferenc beszélt a Mol legutóbbi, Enivel kötött tranzakciójáról is, mely adott esetben egy cseh finomítóban való részesedésszerzést is jelenthet.

Amennyiben a nagytulajdonos Unipetrol él elsőbbségi vételi jogával a 30 százalék körüli részvénycsomagra vonatkozóan, a Mol a szlovák finomítóból is képes lesz majd ellátni a cseh üzemanyag állomásokat. Az európai finomítói környezethez való alkalmazkodás révén a Mol már bezárt egy finomítót, az INA két horvátországi finomítója azonban ugyancsak szenved, főként a 2003 előtti beruházások hiánya miatt. Megjegyezte, az INA finomítói kapacitása kétszerese annak, amit a horvát és a környező piacok optimálisan igényelnének. Kérdés az is, hogy az INA valamely finomítóját beruházások révén fel lehet-e hozni olyan szintre, hogy az a legversenyképesebbek közé tartozzon.

Rovatok