Index Vakbarát Hírportál

Kanada nem erőltetheti Európára a meggyilkolt bébifókáit

2014. május 23., péntek 14:19

Európa megsérheti a szabadkereskedelem elveit, ha fókabébikről van szó – ítélt a héten a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) qz.com összefoglalója szerint. A döntés történelmi, mivel a világkereskedelmi szervezet először fogadott el vitás ügyben olyan érvelést, ami az állatok jólétére alapoz.

Kanada és az EU vitája 2009-ig nyúlik vissza. Az EU ekkor ugyanis betiltotta a kanadai bébifókaszőr importját, mivel olyan brutális gyilkolták le a kanadai vadászok a fókákat. Újfundland partjainál minden tavasszal egészen szörnyű módon, nagy husángokkal és csákányokkal mészároltak rengeteg tehetetlen bébifókát a "vadászok".

Az EU lépése nyomán szinte egy év alatt a negyedére zuhant a lemészárolt fókák száma. A Kanada ezt nem hagyta annyiban, az EU egyoldalú lépése miatt a kereskedelmi vitákban illetékes WTO-hoz fordult.

A WTO szerint tényleg sérti a szabad kereskedelem elveit az EU importtilalma, ám a szervezet egészen meglepő módon az EU érvelését fogadta el. Eszerint fontosabbak a fókák jólétével, illetve a lemészárlásuk embertelen stílusával kapcsolatos aggodalmak, mint a szabad kereskedelem elvei.

Először helyezett a WTO bármilyen morális tényezőt a szabad kereskedelmi elvek elé.

Ez érdekes új helyzetet teremt, hiszen mostantól bárki hivatkozhat a kereskedelmi vitákban állatjóléti indokokra, a WTO-nak pedig nem lesz könnyű megtalálni a határt az "emberi" és az "embertelen" mészárlás között.

Rovatok