Index Vakbarát Hírportál

Nem jön létre a gyógyszeripari óriás

2014. május 26., hétfő 17:25

Több próbálkozás után úgy tűnik, a Pfizer feladja az AstraZeneca felvásárlásáért folytatott küzdelmet, és nem tesz újabb ajánlatot az AstraZenecára, írja a Portfolio.hu a CNBC-re hivatkozva.  A két vállalat egyesülésével hatalmas piacvezető gyógyszeripari cég jöhetett volna létre, amelynek éves árbevétele közel 75 milliárd dollár lehetett volna.

A Pfizer ma közleményben jelentette be, hogy nem tesz több ajánlatot az AstraZeneca megvásárlására. Az amerikai cég közölte: utolsó ajánlatuk megfelelően tükrözte az AstraZeneca értékét. A Pfizer terve az volt, hogy nem ellenségesen lép fel és igyekszik megegyezni a brit cég menedzsmentjével. Az AstraZeneca vezetői azonban nem adták be a derekukat, és annak ellenére utasították el az amerikaiak ajánlatát, hogy az elmúlt hónapokban a Pfizer többször is megemelte azt.

A Pfizer utolsó ajánlata az volt, hogy az AstraZeneca részvényesek minden egyes AstraZeneca részvény után 1,747 részvényt kapnának a felvásárlás után létrejövő vállalatban, ezen felül részvényenként 2,48 font készpénz is ütné a markukat. Az ajánlat így összességében részvényenként 55 fontra értékelte a brit vállalatot.

Akkor az AstraZeneca menedzsmentje szinte azonnal elutasította az ajánlatot, mert a vezetők véleménye szerint a Pfizernek tovább kellene emelnie ajánlatát, és csupán részvényenként 59 font felett van miről beszélni. A részvényesek megijedtek a döntéstől, másnap közel 13 százalékot esett a brit cég árfolyama.

A brit vállalatfelvásárlási szabályok alapján a Pfizer most 6 hónapig nem tehet ajánlatot az AstraZenecára, vagy 3 hónap múlva abban az esetben tehetnek új ajánlatot, ha arra a brit vállalat vezetői kérik az amerikaiakat.

Rovatok