Index Vakbarát Hírportál

Izrael hamarosan beszüntetheti a készpénzt

2014. május 28., szerda 11:06

Három lépcsős tervet dolgoztak ki a készpénz mielőbbi kiszorítására. Az első időszakban csak készpénzforgalmi limitet vezetnének be, aki ezt megszegné, az bíróság elé kerülne. Nagyon fontosnak tartja ezt a kormányuk a feketegazdaság és a pénzmosás elleni harcban.

Az izraeli kormány teljesen kivezetné a készpénzt a gazdaságukból, amennyiben ugyanis megvan ennek a technikai lehetősége, az jelentősen visszaszoríthatná a feketegazdaságot, a lopásokat, rablásokat és az adóelkerülést, írja a Zero Hedge

Netenjahu miniszterelnök a kabinetfőnökét tette annak a bizottságnak az élére, aminek legfőbb feladata megvizsgálni, hogy hogyan lehetne "kiiktatni a készpénzt az izraeli gazdaságból". Netanjahuék szerint "szerte a világon felismert dolog, hogy a készpénz az egyik alapvető eleme a feketegazdaságnak és a pénzmosásnak". Emellett "a bevallott és a valóságos jövedelmek közt nagy különbséget tesz lehetővé" így a lépés célja a pénzmosás csökkentése mellett az adóbevétel növelése is.

A bizottság egy három lépcsős tervet dolgozott ki ennek megvalósítására. Eszerint egyrészt minden számlatulajdonosnak kötelező lenne viszont bankkártyát kapnia.

Kezdetben még lenne lehetőség kisebb tételek készpénzes vagy csekkes fizetésére szervezeteknek 7500 sékelig (nagyjából 480 ezer forintig) amit aztán egy év múlva lecsökkentenének 5 ezer sékelre (320 ezer forintra), majd fokozatosan teljesen elhagynának. Magánembereknek 15 ezer sékel (960 ezer forint) lenne a limit. Aki ezt megszegné, az bűncselekményért állhatna bíróság elé.

A világban máshol is komolyan visszaszorítanák a készpénzt, Svédországban például már csak a forgalom 3 százaléka történik készpénzben, az eurózónában 9 százalékot mértek, az USA-ban 20 százalék, de folyamatosan csökken.

 

Eközben Magyarországon fuldoklunk a készpénzben, mivel többek közt a rezsicsökkentési intézkedések is komolyan erre ösztönöznek minket.

Van árnyoldala is

A svéd tapasztalatok alapján az ellenérvek közül talán legerősebb az, hogy ezzel csak átadnánk a terepet a kiberbűnözőknek, Svédországban például a bankkártyacsalások száma a 2000-es 3304-ről 2011-ben 20 ezer esetre nőtt. A másik érv pedig a közeljövőbeli átállás ellen, hogy nehéz helyzetbe kerülnének azok a jellemzően vidéken élő idősebb emberek, akik egyáltalán nem használnak bankkártyát és várhatóan már nem is fogják megtanulni.

A harmadik népszerű ellenérvet egy stockholmi újságárus fogalmazta meg. Hanna Celiknek minden kártyás tranzakcióért 5 koronát (kb. 166 forintot) von le a bankja, és Svédországban be van tiltva, hogy ezt továbbterhelje a vásárlókra. "Nekem ez bűzlik"- mondja. "Ez nagyon jó módja annak, hogy a bankok pénzt zsebeljenek be, erre megy ki az egész."

A svéd jegybank korábbi elnöke szerint azonban még távoli a teljes átállás. Lars Nyberg szerint " a készpénz sokáig túlél még, mint a krokodil - akkor is, ha a természetes előfordulási helyei fokozatosan szűkülnek".

Magyarországon nagyjából a háztartások 85 százaléka rendelkezik bankkártyával, a használat gyorsabb terjedése útjában álló legnagyobb akadály, hogy a kereskedők alig 25 százaléka fogad el kártyát, szemben a Nyugat-Európára jellemző 60-70 százalékos vagy afölötti arányokkal.

Rovatok