Index Vakbarát Hírportál

Eltúlozták a megszorítást a románok

2014. június 4., szerda 15:30

Romániában úgy megemelték az üzemanyag adóját és ezzel árszintjét, hogy a kamionosok inkább más országokban tankolnak, így összességében csökkent az adóbevétel – írja a Privátbankár. Pedig a fuvarozók előre figyelmeztették a kormányt. Hasonló jelenség az adóztatásban élen járó Magyarországon is könnyen előfordulhat, csak nincs róla kimutatás.

A túlemelt adó

A bukaresti szociáldemokrata kormány április 1-jétől emelte az üzemanyag jövedéki adóját literenként hét eurócenttel. A pótlólagos emelésről tavaly döntöttek, és évi 2,5 milliárd lejes többletbevételt reméltek tőle, amit autópálya-építésre akartak fordítani.

Ám áprilisban 16,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítésből származó árbevétel az előző hónaphoz képest. A lap felidézi, hogy a fuvarozók előre figyelmeztették a kormányt: az adóemelés nyomán az üzemanyag drágább lesz Romániában, mint bármely környező országban és a kamionosok – ha csak tehetik – nem itt fognak tankolni.

Radu Tinescu, a Román Közúti Áruszállítók Szövetségének elnöke szerint, ha az üzemanyag-szükséglet 13-15 százalékát a fuvarozók külföldön szerzik be, akkor nem több, hanem éppenséggel kevesebb pénz folyik majd be az államkasszába az adóemelés következtében - írta a lap.

Nálunk is lehet ilyen

Többféle adónemben, vagy annak változtatásában – lásd a világbajnok 27 százalékos ÁFA, pár év alatt 66 százalékos dohányár-emelés, a számos különböző különadó – Magyarország igencsak élen jár Európában. Így logikus és érthető lenne, ha egyes esetekben a visszaeső fogyasztással annyira mérséklődnének nálunk is az adóbevételek egyes területeken, ami már értelmetlenné teszi az adott megszorítást.

Rovatok