Index Vakbarát Hírportál

Úgy nőhet a GDP, hogy nem történik semmi

2014. június 5., csütörtök 11:10

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előrejelzése szerint Magyarországon egy-két százalékkal emelheti a bruttó hazai termék (GDP) folyó áras értékét az, hogy az ESA2010 bevezetésével módszertani változások lesznek a nemzeti számlák elszámolásában.

A nemzeti számlák európai rendszerét (ESA) az Európai Parlament és a Tanács egy 2013-as rendelete szerint minden európai uniós tagállamnak be kell vezetnie.

Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten sajtó háttérbeszélgetésen elmondta: visszamenőleg, 1995-től is változik a nominális GDP; a statisztikai hivatal 2014. szeptember 30-án publikálja először az új módszertan szerinti adatokat.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH háztartásiszektor-számlák és tőkeszámlák osztályának vezetője elmondta, hogy az egyik legnagyobb hatású változás a kutatás-fejlesztés (k+f) elszámolásában van, amelyet a jövőben állóeszköz-felhalmozásként kezelnek, nem pedig költségként.

Ez tagországonként eltérő mértékben, 0,5-4 százalékkal emelheti a folyó áras GDP értékét az első becslések szerint - fűzte hozzá a szakember.

Rovatok