Index Vakbarát Hírportál

Németországban is lesz autópályamatrica

2014. június 9., hétfő 12:24

Németországban matricás autópályadíj-rendszert vezetnek be, fizetni várhatóan 2016-tól kell majd, az éves díj a várakozások szerint 100 euró lesz. Alexander Dobrindt közlekedési miniszter szerint ennél "lehet egy kicsit kevesebb is, főleg akkor, ha van ökobónusz" az alacsony károsanyag-kibocsátású kocsit használó autósok számára. Az autópályadíj a bajor CSU követelésére került be a német kormány programjába.

A bajor konzervatívok azt akarják elérni, hogy a külföldiek fizessenek a német autópályák használatáért. Az uniós jogi előírások miatt azonban valamennyi autósra ki kell vetni a díjat, a németeket pedig valamilyen formában kompenzálják. Ennek részleteiről Alexander Dobrindt nem árult el részleteket, de hangsúlyozta, hogy a rendszer megfelel majd az uniós előírásoknak.

A Zöldek szerint az autópályadíj bevezetése helyett a német és a külföldi teherautókra egyaránt vonatkozó úthasználati díjat kell kiterjeszteni - tette hozzá. A Baloldal szerint a CSU a külföldieket terhelő autópályadíjjal közlekedéspolitika helyett a külföldieket célzó "kocsmai szintű, populista" hangulatkeltést folytat. A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után már 2005 óta fizetni kell, és 2012-ben több mint ezer kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után kell majd fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában.

Rovatok