Index Vakbarát Hírportál

Ezt mondják Matolcsyék a bitcoinról

2014. június 10., kedd 14:36

A virtuális pénzek kockázatosak, szabályozatlanok, visszaélések áldozatául eshetnek az ezeket használók – véli az MNB. A jegybanknál nem tartják reálisnak, hogy áttörést hoznak a fizetésekben, de nem kívánják a bitcoin és társaik halálát, írta a Portfolio.hu.

Ahogyan a világ legtöbb jegybankja, az MNB sem tiltja meg a virtuális pénzek használatát, így a jegybank friss állásfoglalása tulajdonképpen jó hír a bitcoinhíveknek. A nemzetközi példák közül a legelterjedtebb gyakorlatot alkalmazták: figyelmeztetnek a virtuális pénzekhez kapcsolódó kockázatokra, de nem tisztázzák a használatukhoz fűződő jogi kereteket.

Az MNB szerint a virtuális pénzek a pénzügyi válság termékei: azért jöttek létre, hogy alternatívát jelentsenek a hagyományos bankrendszerben használatos törvényes fizetőeszközökkel szemben, csak elektronikus fizetésekre alkalmasak, nincs hatóságilag felügyelt kibocsátójuk, a tranzakciókat az adott fizetőeszköz saját hálózata hitelesíti, amelyeknek nincs jegybanki felvigyázója. A bitcoinnál a fogyasztókat védő felelősségi, fogyasztóvédelmi és kárviselési szabályok hiánya jelentősen növeli a kockázatokat, a virtuális pénzeket használók visszaéléseknek eshetnek áldozatul.

Ha például illetéktelenek férnek hozzá a virtuális pénzt tároló tárcákhoz, akkor a tulajdonost nem védi intézményi garanciavállalás akkor sem, ha nem a fogyasztó hibája miatt lopták el pénzét, a virtuális fizetőeszközök birtoklásából és használatából származó problémák hosszabb távon a hagyományos elektronikus fizetési eszközökre is negatív hatással lehetnek. 

Rovatok