Index Vakbarát Hírportál

Mindenki erősödik, csak a forint nem

2014. június 10., kedd 08:59

Miközben a nemzetközi tőzsdék sorozatosan új csúcsokra futnak, addig a forint meglehetősen nyugodtan viselkedik. Az euróval szembeni árfolyam a hétfői ünnepnapon is mérsékelten mozdult meg, és a kedd reggel is hasonlóképp indul.

Jól mennek a régiós devizák,  de ehhez képest a forint piaca igencsak nyugodt, írja a Portfolio.hu. A hétfői kereskedésben – a hazai befektetők az ünnepnap miatt nem voltak jelen a piacon – minimálisan gyengült a forint, az euróval szembeni jegyzések a 304-es szint felett is jártak. Kedd reggel ennél kissé erősebb szinten indított a forint, 303,60 körül járt az euró.

A feltörekvő piaci devizák erejét segíti a nemzetközi piacokon látható kedvező hangulat. Az egyes devizák piacán azonban ez eltérően csapódik le. Ennek oka, hogy az Európai Központi Bank által múlt csütörtökön bejelentett intézkedések – piaci vélemények szerint – egyes jegybankoknak újabb muníciót adnak a lazább monetáris politikához. Ilyen lehet a Magyar Nemzeti Bank, a további kamatcsökkentések pedig nem kedveznek a forint erejének.

Ezzel szemben elemzői vélemények szerint a lengyel jegybank nem változtat az irányadó rátáján a jövőben, ami pedig a zlotynak kedvez. Nem véletlen, hogy a lengyel fizetőeszköz 14 havi csúcsánál jár.

A keddi kereskedésben nem várható fontos makrogazdasági adat külföldről, így leginkább hangulatalapú kereskedésre lehet számítani. Magyar makroadatok sem látnak napvilágot, viszont fontos esemény lesz, hogy Varga Mihály régi-új nemzetgazdasági miniszter ma tárgyal a Magyar Bankszövetség képviselőivel a devizahitelesek megsegítésének témájában.

Rovatok