Index Vakbarát Hírportál

Bankszövetség: Hibásan döntöttek az árfolyamrésről

2014. június 16., hétfő 19:05

A Bankszövetség szerint fontos döntés volt, hogy a Kúria kimondta: a deviza alapú jelzáloghitelek valós termékek, amelyeket vissza kell fizetni – értékelte a Kúria hétfőn bejelentett jogegységi határozatát Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára.

A szervezet értékelése szerint az árfolyamrés kapcsán szakmaiatlan döntés született: a bankoknak így most meg kell fizetniük 15-20 évre a váltási költségeket, ami a devizapozíciók fedezése kapcsán náluk jelentkezik és most nem háríthatóak tovább. Az árfolyamkockázat kezelésével kapcsolatos döntéssel ugyanakkor egyetértenek – írja a Privátbankár.hu.

A Bankszövetség „szakmai és végleges” döntést vár a kormánytól, amelynek következtében a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek. Rogán Antal bejelentésére, miszerint a kormány több százmilliárdos csomagot tervez az őszre, ami az árfolyamváltozások, egyoldalú kamatemelések, árfolyamrés problémáját egyaránt kezelné a devizahitel-szerződéseknél, Kovács Levente a kövektezőképpen reagált: készek a tárgyalásokra, szerinte az eddigi gazdasági megoldások helyett a jogtechnikai megoldások ideje jött el.

Rovatok