Index Vakbarát Hírportál

Már kétszer annyi autót hívott vissza idén a GM, mint amennyit gyártott

2014. június 17., kedd 21:54

Már 20 millió hibás autót hívott vissza idén a General Motors, több mint kétszer annyit, mint amennyit tavaly egész évben eladtak, írta a portfolio.hu.

Idén már 44. alkalommal hív vissza autókat a General Motors: most 3,4 millió autó érintett. Ezzel a GM az idei első fél évben 20 millió visszahívott autónál tart, több mint kétszer annyi autót hívtak eddig vissza, mint amennyit tavaly világszerte eladtak.

A vállalat elismerte, hogy a mostani visszahívásra azért volt szükség, mert a hibás alkatrészek miatt legalább 8 baleset történt, amelyekben hatan megsérültek. Egy korábbi visszahívásra azért volt szükség, mert 13 haláleset történt a defektes alkatrészek miatt. Az amerikai fogyasztóvédelem szerint azonban összesen legalább 300 haláleset írható a GM számlájára, többek között a motor, a légzsák és az elektronika volt hibás az utasok haláláért.

A legfrissebb hírek szerint a GM már korábban is tudott a hibás alkatrészekről, de igencsak későn reagált, az ügyfeleket nyilván az sem nyugtatja meg, hogy a vállalat a botrány miatt 15, az ügyben érintett alkalmazottjától vált meg.

A General Motors árfolyama az év elejétől április közepéig több mint 20 százalékot esett, azóta azonban emelkedik, ami annak tudható be, hogy a befektetők egyre kevésbé foglalkoznak a sorozatos visszahívásokkal, és inkább az eladások felfutására és a vállalat terjeszkedési terveire koncentrálnak.

Rovatok