Index Vakbarát Hírportál

Lángol a legnagyobb iraki olajfinomító

2014. június 18., szerda 15:25

Lángokban állt ma Irak legnagyobb olajfinomítója, a szunnita fegyveres lázadók részben uralmuk alá vonták a létesítményt. A Reuters még tegnap számolt be arról, hogy a finomító működése leállt, a munkásokat pedig részben evakuálták. Eközben nagy olajvállalatok közül az ExxonMobil is megkezdte a kitelepítéseket Irakból – derül ki a portfolio.hu összefoglalójából.

Azt követően, hogy a szunnita fegyveresek több városba benyomultak az elmúlt napokban, a Baiji északi részén található olajfinomítót is részben sikerült uralmuk alá keríteni. Irak legnagyobb olajfinomítója a legfrissebb beszámolók alapján ma már lángokban állt. Ez a finomító ugyan nem exportra termel; az iraki olajkivitel a déli mezőkről származik, ahova a lázadók még nem jutottak el.

Baiji elesése ugyanakkor felerősítheti a feszültségeket, emellett jelentősebb bevételforrást nyithat meg a felkelők előtt, akik ezáltal könnyen növelhetik majd katonai erejüket.

Az ExxonMobil is megkezdte a kitelepítéseket Irakból. A BP pedig személyzetének mintegy 20 százalékát evakuálta már. Az iraki állami olajvállalat, a South Oil Company vezetőjének információi szerint az Eni, a Schlumberger, a Weatherford és a Baker Hughes egyelőre nem tervez evakuálást. Az utóbbi cégek elsősorban Irak déli részén aktívak, ahová a lázadók még nem jutottak el.

Az iraki hírek hatására az olajár tovább kúszik felfelé, a Brent már 113 dollár felett jár. Legutóbb hasonló árszinteket a 2009-es válságban láthattunk csak. Az iraki zavargások kitörése óta a Brent árfolyama mintegy 5 dollárral emelkedett, alig egy hét leforgása alatt.

Rovatok