Index Vakbarát Hírportál

Csordultig kellene tölteni a gáztárolókat

2014. június 20., péntek 12:36

Az EU összes gáztárolóját fel kell tölteni és az ukrán földalatti tárolókban legalább 20 milliárd köbméter földgázt kell bespájzolni, ha Európa a következő fűtési szezont simán át akarja vészelni, állítja a Bruxinfo bennfentes uniós forrásokra hivatkozva.

A Gazprom a Kijevvel folytatott hét eleji sikertelen ártárgyalásokat követően új fizetési rendszerre állt át,  az oroszok ezentúl csak előre fizetés esetén szállítanak földgázt Ukrajnának. Mivel Kijev vitatja az oroszok által kiszámlázott tarifát és a stockholmi döntőbíróság előtt keresi az igazát, a hétfői bejelentés gyakorlatilag egyet jelent az ukrajnai orosz gázszállítások megszakításával.

A Gazprom döntése ugyanakkor elvileg nem érinti az Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgáz-szállításokat, bár többen attól tartanak, hogy Kijev a 2006-os és 2009-es gázválsághoz hasonlóan a hideg téli hónapok beállta előtt megcsapolja majd az EU-nak szánt gázmennyiséget.

EU-illetékesek szerint ahhoz, hogy a gázellátási válság ne következzen be újra, az EU gáztárolóit a téli időszak előtt csordulásig fel kell tölteni. Másodszor legalább 20 milliárd köbméter földgáznak kell rendelkezésre állnia az ukrán földalatti tárolókban novemberig. Az elérhető ukrán tartalékkapacitás jelenleg csak 12 milliárd köbméter.

A Bruxinfo szerint Günther Oettinger környezetéből úgy tudni, hogy az energiaügyi biztos a hét eleji kudarc ellenére jövő héten újra találkozik az ukrán energiaügyi miniszterrel és július közepéig megpróbálnak még egyszer megállapodást tető alá hozni a Gazprommal. Az alkudozások elvileg a tarifákon csúsztak el, miután az orosz fél elutasította a Bizottság kompromisszumos javaslatát, amelynek értelmében a téli időszakban 385, nyáron pedig 300, de maximum 326 dollárt fizetne a Naftogaz a földgáz ezer köbméteréért.

A lap által idézett források szerint mégsem az volt a kudarc igazi oka, hanem az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a pillanatnyi helyzetre reagálva, politikai szempontokat az üzletiek elé helyezve megtiltotta az orosz delegációnak a kompromisszumos javaslat elfogadását. Putyin elzárkózásának a kijevi orosz nagykövetség előtti zajos tüntetés lehetett megfigyelők szerint a fő oka, amelynek során az egy ukrán szállítógép lelövése miatt tüntetők követségi autókat borogattak és rongáltak meg.

Rovatok