Index Vakbarát Hírportál

Már Litvánia is bevezetheti az eurót

2014. június 20., péntek 15:33

Támogatták pénteken Luxembourgban tartott tanácskozásukon az eurózóna pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatát, hogy Litvánia a jövő év elején bevezethesse az eurót, emellett pedig az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa arról is meghozta a formális döntést, hogy hat ország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, írta az MTI.

Az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint az euróövezet pénzügyminiszterei egyetértenek a bizottság értékelésével, hogy Litvánia teljesíti az euró bevezetésének feltételeit. A közleményből az is kiderül, hogy a kérdést még az állam- vagy kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak is meg kell vitatnia, és az Európai Parlamentnek is állást kell foglalnia, mielőtt a pénzügyminiszterek hivatalosan is meghozhatják a döntést. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa az Európai Bizottság javaslatára Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia, Ausztria és Szlovákia ellen szüntette meg az eljárást, megállapítva, hogy mindegyik ország a 3 százalékos küszöbérték alá csökkentette költségvetési hiányát.

A tanács közleménye megjegyzi, hogy a 28 uniós tagállam közül a 2010-2011-es periódusban összesen 24 állt túlzottdeficit-eljárás alatt, a mostani döntést követően pedig 11 ország ellen van folyamatban ilyen procedúra. Az eljárás alól most felmentett országok közül Dánia kivételével mind ellen 2009 decemberében indult meg az eljárás. Koppenhágának fél évvel később kellett szembesülnie azzal, hogy a túlzott hiány miatt Brüsszel eljárást kezdeményez ellene.

Rovatok