Index Vakbarát Hírportál

Soros: Oroszország fasiszta állam

2014. június 20., péntek 11:35

Megbukott Angela Merkel megszorításokon alapuló modellje Európában, mondta Soros György az Alapblog.hu-nak adott interjújában. Szerinte az euróövezet adós országai lázadnak és a jelek szerint sikeresen fognak kitörni a németek által diktált szigorpolitika béklyójából. Ezt nagyon rosszul fogják viselni a német emberek, mert félnek, hogy a „kitörés” árát nekik kell majd kifizetniük.

Soros szerint Oroszország egzisztenciális veszélyt jelent az Európai Unióra, Oroszország a klasszikus fasiszta állam egy újraélesztett változata. Míg a Szovjetunió jellegzetessége az internacionalizmus volt, addig a putyini Oroszországé a nacionalizmus, melynek integráns része a vallás, az ortodox egyház kiemelt hatalma és az etnikai magasrendűség propagálása. Míg az EU a törvény tisztelete mentén fejlődik, addig Oroszország erőpozícióból kívánja megoldani a problémákat, a katonai erőt is beleértve. A veszély abban rejlik, hogy amit és ahogy csinál, fertőző hatással bírhat, s ennek már látni jeleit.

Soros támogatja Renzi elképzeléseit, aki közös európai célorientált, projekt-kötvényekre tett javaslatot. Egy olyan mechanizmust talált ki, amelynek a lényege, hogy olyan óriási infrastruktúrához, például összeurópai „okos” villamosenergia-hálózat kiépítéséhez kapcsolódó beruházások végrehajtására bocsátanának ki közös eurókötvényeket, amelyek révén csökkenteni lehet az oroszoktól való függőséget. E hatalmas pénzeket igénylő beruházásokhoz az Európai Beruházási Bank bocsátaná ki a kötvényeket, a projektek pedig hozzájárulnának a GDP-növekedés gyorsulásához, a kihasználatlan kapacitások és humán erőforrások kihasználásához, ilyen módon a fogyasztás bővüléséhez, közvetetten pedig az érintett nemzetek adósságainak csökkenéséhez. Soros szerint a defláció a legidegesítőbb valós veszély Európában.

Rovatok