Index Vakbarát Hírportál

Tényleg megrohantuk a boltokat

2014. június 25., szerda 09:31

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 6,3 százalékkal nőtt a márciusi 8,5 százalék után naptárhatástól megtisztított adatok szerint az előző évhez képest -jelentette szerdán második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első becslésében június elején 6,6 százalékos növekedést jelentett a KSH.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly júliustól átalakult a dohánytermékek kereskedelmének szerkezete, és azóta rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai.

Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közli a KSH. Eszerint áprilisban 4,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, az előző havi 6,1 százalékos emelkedést követően.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,0 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Rovatok