Index Vakbarát Hírportál

Már megint becsődölt Argentína

2014. június 30., hétfő 15:48

Nem hagyták, hogy Argentína kifizetéseket tegyen az átstrukturált kötvényeire, ugyanis egy amerikai ítélet szerint akkor a csődben levő kötvények után is így kéne tennie. Ez utóbbit viszont Argentína eddig nem volt hajlandó elfogadni, de most, hogy lényegében technikai csődbe került, kénytelen lesz egyezségre jutni. Harminc napja maradt az országnak a formális csődig, írja a Portfolio.

 A jelenlegi információk szerint Argentína hétfőt követően a technikai csőd állapotába lép, ugyanis az Egyesült Államok kerületi bírósága megakadályozta, hogy az átstrukturált kötvényekre fizetéseket teljesítsen. A dolog hátterében az áll, hogy egy amerikai ítélet szerint (a szóban forgó kötvények New York-i szabályozás alá tartoznak) az argentinok nem diszkriminálhatják az átstrukturálást elvetőket az azt elfogadókkal szemben.  

Visszakérik, amit kölcsönadtak

Voltak olyan hitelezők, akik nem fogadták el a 2005-ös és 2010-es ajánlatokat, hogy a korábbi tartozásokat az argentin állam új, sokkal kevesebbet érő kötvényekre váltsa. Ezek az országok és szervezetek már perek egész sorát nyerték meg, ezekben különböző, leginkább amerikai bíróságok arra kötelezték Argentínát, hogy fizesse meg a tartozásait. 

A hitelezőkkel ugyanis egyenlő bánásmód szerint kell eljárnia az országnak és senki nem járhat rosszabbul, mint a többiek. Az ebből következő jogi hercehurca immár 12 éve tart és most pénteken érte el csúcspontját.

Az USA kerületi bíróságának ítélete szerint az átstrukturált kötények mai napon esedékes kifizetéseit (832 millió dollárt) az argentinok nem tehették volna meg anélkül, hogy a csődben levő kötvényeket tartóknak is fizet 1,5 milliárd dollárt. Ezért a kerületi bíró a kifizetések blokkolására szólította fel az ügyet kezelő BNY Mellont, akihez az argentinok az összeget küldték. Axel Kicillof, argentin gazdasági miniszter a jogi végzést abszurdnak nevezte, sőt elfogultsággal vádolta a bíróságot.

Mivel így a kifizetések nem történnek meg, az ország technikai csődbe kerül, majd 30 nap türelmi időt követően köszönthet be a formális csőd. Sokan ugyanakkor biztosra veszik, hogy az argentin kormány meg fog egyezni a csődben levő kötvények tulajdonosaival, hiszen egy újabb csődesemény sokkal költségesebb volna a számára. Ráadásul immár a publikum sem tartja annyira elvetendőnek a kiegyezést a kötvényesek ezen részével, ami enyhíthet a politikusok makacsságán.

Rovatok