Index Vakbarát Hírportál

Taroltak a pénztárgépes cégek

2014. július 4., péntek 07:16

Már a múlt év végén jelentős többletbevételt könyveltek el az online - NAV-hoz bekötött - pénztárgépeket áruló cégek, írja a Népszabadság a cégek mérlegeredményei alapján. A pénztárgépes piacot idén lényegében újraosztotta, hogy a hatósági fellépések miatt kiesett a versenyből a kasszaüzletet eddig uraló Alt Cash Kft.

A lap pénteki cikke szerint a legnagyobb nyereséget az ECR - Trade Kft. könyvelhette el.  A vállalkozás 2012-es árbevétele még 92 millió forint volt, ami tavaly decemberre 1,7 milliárd forintra nőtt, ráadásul hasonló mértékben duzzadt meg a cég forgóeszköz-állománya, ami szintén komoly megrendelésállományt sejtet. Tóth Tamás ügyvezető elmondta: a cég az idén eddig 3,7 milliárd forint bruttó forgalmat ért el, június végéig 41 ezer darab Euro 150 TE márkájú gépet adtak ki. A vállalkozásnál így végül 4,7 milliárd forint nettó árbevételt várnak az online átállástól. Nem panaszkodhat a többi kiskasszás vetélytárs sem, így a Prior Cashnél, a Micra-Metripondnál, illetve a Montel Kft.-nél is jelentőset ugrottak az eladások az előző évhez képest.

A mérlegekből az nem derül ki, hogy a cégek mennyit hasznot húztak csak abból, hogy minden kereskedőnek le kellett cserélnie a kasszáját, és mennyi bevételük származik a korábbi tevékenységükből.

A kasszák száma egyébként jelentősen csökkent az országban az online átállás után: korábban 185 ezer kasszára kértek felhasználói kódot az adóhatóságtól  a kiskereskedők, most pedig forgalmazói jelzések alapján úgy tűnik, csak 140 ezer gépet értékesítenek majd összesen. Ennek egyik oka, hogy a szürkében utazó, több kasszával csaló kereskedők az új rendszerben már nem próbálkoznak az többkasszás adóelkerüléssel.

Rovatok