Index Vakbarát Hírportál

AB: Nem jogos az extrafikosok panasza

2014. július 8., kedd 14:29

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése szerint a trafikpiac újraosztása nem sérti a tulajdonhoz való jogot, mert azok a trafikosok, akik az új rendszerben nem jutottak bolthoz, nem üzleteiket vesztették el, hanem a dohányárusítás jogát – írja a hvg.hu.

Az AB friss határozata arra a beadványra reagál, amelyet tizenhat korábbi trafikos nyújtott be, mert úgy vélték, a trafikok újraosztása korlátozta a magántulajdonhoz és a vállalkozás szabadságához kapcsolódó jogaikat, és azzal, hogy ők nem kaptak engedélyt, gyakorlatilag vagyoni értékű jogot vontak el tőlük ellentételezés nélkül, ez pedig kisajátítás.

Az AB azzal érvelt amellett, hogy nem sérült a korábbi trafikosok tulajdonhoz való joga, hogy csak azért, mert évekig árusítottak dohány hatósági engedéllyel, a gazdasági tevékenységük még nem vált tulajdonná, tehát az engedély elvonása nem számít kisajátításnak.

Az AB azt ugyanakkor elismerte, hogy az államnak az alaptörvény szerint vigyáznia kell arra, hogy a döntéseivel ne nehezítse meg egy vállalkozás működését. Ennek kapcsán a testület elismeri, hogy sérült a vállalkozáshoz való jog, ugyanakkor úgy vélik, hogy ez korlátozható bizonyos mértékig, ha a közérdek így kívánja meg.

Az AB szerint ráadásul a korábbi trafikosok is indulhattak a pályázatokon, így nem sérült a vállalkozáshoz való joguk. A döntéssel 15-ből 3 bíró nem értett egyet.

Rovatok