Index Vakbarát Hírportál

Lenyúlhatja az állam az egyik legszebb szőlőbirtokot

2014. július 10., csütörtök 14:10

Az új földtörvény miatt az államhoz kerülhet az ország egyik legszebb, magánkézben lévő szőlőbirtoka - írja a hvg.hu

A Tokaj-Hétszőlő birtok - amelyet 2012-ben a Bor és Piac szavazásán a legszebb magyar szőlőbirtokának választottak - az egyetlen olyan birtok a borvidéken, amelynek nem tulajdoni vagy haszonbérleti jog van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, hanem „99 év használati joga”. Ez azt jelenti, hogy a francia magántulajdonban lévő birtok földjei az állam tulajdonában vannak, amelyekre a franciáknak használati joga van.

Az új földtörvény viszont nemcsak a  nyugat-magyarországi osztrák földszerzések ellen lép fel, mivel nem ismeri el a tartós földhasználati jogot, ami pedig a Tokaj-Hétszőlő birtokot is érinti. A jogi helyzet azonban nem egészen egyértelmű, ezért a francia tulaj egy ügyvédi iroda és a szerencsi földhivatal álláspontját is kikérte. Az ügyvédi iroda és a földhivatal álláspontja azonban nem egyezett: az ügyvédi iroda szerint a birtokra nem vonatkozik a használati jog törléséről szóló törvény, míg a földhivatal szerint igen.

A birtokra időközben az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház is bejelentkezett. A birtoknak októberig biztos a helyzete, addig ugyanis biztosan él a használati joguk. Ezt követően két lehetőség van: vagy megegyeznek a felek abban, hogy a használati jogot valahogy átváltják bérleti jogra, vagy pedig az államhoz kerül a birtok.

Rovatok