Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna kilátásai stabilak

2014. július 11., péntek 23:50

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Ukrajna mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban az IMF-program stabilizáló hatásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a kilátás javításával egy időben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű ukrán szuverén devizaadósság „CCC/C” osztályzatát, valamint a hosszú és rövid lejáratú, hazai valutában kibocsátott állampapírok „B mínusz/B” besorolását – írja az MTI.

Ukrajna „CCC” szuverén devizaadós-besorolása

a legrosszabb államadós-osztályzat egész Európában

A „CCC” minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban. Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – az S&P mellett a Moody's Investors Service és Fitch Ratings is – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A Standard & Poor's azonban az osztályzati kilátás pénteki javításához fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményt, hogy a Nemzetközi Valutaalap áprilisban elfogadott 17 milliárd dolláros hitelprogramja elősegítette az ukrajnai makrogazdasági helyzet stabilizálását.

Az S&P londoni elemzői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelentős kockázatok terhelik a program teljes végrehajtásának esélyeit. A cég szerint ezek között van a kelet-ukrajnai konfliktus hatása az ország területi integritására és hozzáférhető erőforrásaira, valamint az Oroszországgal fennálló „bonyolult, kiszámíthatatlan” viszonyrendszer és a mélyülő recesszió.

Ebben a helyzetben a Standard & Poor's előrejelzése az, hogy

az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 7 százalékkal zuhan, és az ukrán gazdaságban 2016-ig nem is kezdődik érdemi kilábalás.

Rovatok