Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom vinné az INA-t

2014. július 14., hétfő 08:04

A Gazprom megvásárolná a horvátországi INA többségi hányadát, számolt be a Vecernji List az orosz gázóriáshoz közeli forrásaira hivatkozva a vg.hu szerint. A horvát lap tudni, hogy a Mol már nagyon közel áll ahhoz, hogy eladja az általa irányított horvátországi olaj- és gázipari társaságban lévő, közel 50 százalékát.

A Vecernji List azonban emlékeztet, hogy a nyugati diplomácia erősen dolgozik azon, hogy Oroszország ne szerezzen újabb hídfőállásokat Horvátországban és Magyarországon. Ezért a Mol kiszállására vonatkozó döntés sem Zágrábban születik majd meg, hanem Budapesten. A végső szót Orbán Viktor miniszterelnök mondja majd ki, miután egyeztetett az uniós illetékesekkel.

A Gazprom vezetői állítólag az év végéig konkrét választ várnak tőle, jövőre pedig már nyélbe is ütnék az üzletet. A Moltól megvásárolandó hányad mellé 19 százalékot vennének a horvát államtól, amelynek így 25 százaléka plusz egy részvénye maradna az INA-ban. Magyar részről növelheti az eladási kedvet a Vecernji List gazpromos forrása szerint, hogy az orosz társaság euró milliárdokat fordítana magyarországi erőművek korszerűsítésére.

Rovatok