Index Vakbarát Hírportál

Apple-gyártó jön a Nokia helyére

2014. július 19., szombat 08:36

A Népszabadság szerint az Apple Iphone-jait gyártó Foxconn egyik leányvállalatánál már eldöntötték, hogy áttelepülnek a komáromi Nokia-gyár mellé. A komáromi Nokia-gyárról csütörtökön jelentették be, hogy november végéig három lépcsőben teljesen bezárják, mert a Microsoft Ázsiába telepíti a termelést.

PCE Paragon Kft.-nek hívják a Komáromba költöző leányvállalatot, már van egy magyarországi üzemük Székesfehérváron, és Komáromban is volt már egy gyártóegységük eddig is. Négy-ötszáz főt vennének fel az új üzembe, ahol akár már szeptemberben elindulhatna a munka. A Nokia-gyár bezárásával 1800-an vesztik el a munkahelyüket, közülük egyébként 35-40 százalék szlovák állampolgár.

Még nem tudni, pontosan mit gyártanának majd az új üzemben. A PCE Paragon eddig PC-ket és laptopokat szerelt össze, de csomagolást, címkézést és tesztelést is végeztek. A Népszabadság szerint még az is lehet, hogy az Apple Iphone-jaihoz gyártanak majd alkatrészeket, de ezt valószínűleg csak onnan gondolják, hogy a PCE Paragon anyavállalata, a Foxconn az Apple egyik legfontosabb beszállítója.

A PCE Paragon egyébként elég jó állapotban van. 2012-ben 379 milliárd forint volt a forgalma, és közel 5 milliárd a mérleg szerinti eredmény. Ez ráadásul nagyjából másfél milliárd forinttal több, mint a 2011-es eredményük.

Rovatok