Index Vakbarát Hírportál

200 ezer disznó bújt elő a sötétből

2014. július 21., hétfő 10:07

Lehetséges, hogy semmivel sincs több sertés az országban tavalyhoz képest, de több hízó jelenik meg a legális statisztikákban, amióta az élő sertések és a hasított félsertések áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, írta az agrárszektor.hu, miután Fazekas Sándor ünnepélyesen bejelentette, 200 ezerrel több a sertés, mint tavaly.

Az agrártárca tényleges növekedésről beszél, amelyet a tavaly életbe léptetett sertésstratégia gyors eredményének tud be. Valószínű azonban, hogy csak hosszabb idő alatt bizonyosodhat be, valóban elmozdult-e az ágazat az egy éve elért mélypontról.

A termelői jelzések alapján nem érezzük úgy, hogy a sertésállomány a mélypontról érzékelhetően elmozdult volna, közölte az agrarszektor.hu-val Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója. Hasonló megállapítások hangzottak el a MÁSZ május végi küldöttközgyűlésén is, ahol Fekete Balázs, a szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy a sertéságazat van a legrosszabb helyzetben, mivel „továbbra sem látszik, hogy megállt volna a 2,8-2,9 milliós létszám csökkenése”.

Ágazati szakértők nem vonják kétségbe a KSH statisztikáit, de korántsem biztosak abban, hogy a mintegy 3,1 millió darabos júniusi adat tényleges állománybővülésből származik. Legvalószínűbb magyarázatként úgy vélik, hogy a látszólagos növekedés nagyrészt az élő sertések és a félsertések áfacsökkentéséből származik, amelyet januártól éppen az áfacsalásos feketegazdaság visszaszorítására léptetett életbe a kormány.

Rovatok