Index Vakbarát Hírportál

Közbeszerzés nélkül költ el milliárdokat a rendőrség

2014. július 25., péntek 09:27

Elindul a rendőrségi épületek korszerűsítése, az első üzemben 4,22 milliárd forintért, uniós támogatással. Mindezt nyílt közbeszerzés nélkül, az indoklás szerint azért, mert a rendőrségi épületekben olyan munka folyik, ahol a szigetelést nem rakhatja fel akárki, írta a Napi.hu.

A parlament nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottságai heti rendszerességgel adják ki a közbeszerzés alóli mentesítéseket a különböző beszerzésekre. A nemzetbiztonsági bizottság július 2-i ülésén is több közbeszerzés alóli mentesítésre adott engedélyt, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Ezeknél a közbeszerzéseknél nem kell a sokszor hosszadalmas nyílt közbeszerzési eljárást lefolytatni, hanem az Alkotmányvédelmi (korábban Nemzetbiztonsági) Hivatal által átvilágított cégek közül választhatnak a beruházók.

A lista nem nyilvános, azt az Index kérésére sem mutatta meg a hivatal, de egyes hírek szerint mindössze pár száz cég kapta meg a nemzetbiztonsági minősítést. Az állami szervek nem egy esetben mondvacsinált okokkal indokolják a nemzetbiztonsági okokat, annak érdekében, hogy az eljárásokat felgyorsítsák. így vett közbeszerzés nélkül autókat a rendőrség, de a teljes e-útdíjhálózat beszerzése is hasonló módon folyt, és a 4-es metró befejezése érdekében is bevezették ezt a megoldást.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága július elején mentességet adott a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának is (KEKKH) arra, hogy 3,7 milliárd forintért informatikai karbantartási szolgáltatásokat vásároljon. A KEKKH üzemelteti a legfontosabb kormányzati informatikai rendszereket, ezek állandó - 99,7 százalékos - rendelkezésre állásához szükséges logisztikai támogatást vásárolnak.

Rovatok