Index Vakbarát Hírportál

Orgoványi takarék: húsz munkanapon belül kártalanítják a betéteseket

2014. július 25., péntek 10:27

Elrendelték az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolását, így húsz munkanapon belül megtörténik a betétesek kártalanítása, közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken a honlapján.

A takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény vagyona nem fedezi kötelezettségeit, ezért a jegybank kezdeményezése alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte az intézmény felszámolását.

Az ezt elrendelő bírósági végzés pénteken megjelent a Cégközlönyben, így az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig - jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig - kártalanítja a betéteseket.

„A betéteseknek a kártalanítás kapcsán nincsen teendőjük, az OBA a takarékszövetkezeti adatok alapján postai úton értesíti őket a nekik járó kártalanítási összegről és a kártalanítás folyamatáról. 100 ezer forintig terjedő követelések esetében a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt, e fölött pedig vagy a levélben meghatározott postákon vagy pedig a kijelölt takarékszövetkezeti fiókban lehet a pénzt felvenni, vagy arról rendelkezni” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Magánszemélyek esetében az OBA három csatornán keresztül juttatja el a pénzt:

Jogi személyek esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti követelésükhöz.

Rovatok