Index Vakbarát Hírportál

Most már a Fitchnél is csődbe ment Argentína

2014. augusztus 1., péntek 07:17

A Standard & Poor's után egy nappal a Fitch Ratings is a részleges államcsődöt jelző "korlátozott szuverén nem törlesztői szintre" rontotta Argentína államadós-kötelezettségeinek osztályzatát.

Ez az, amit tegnapi cikkünkban "kamuállamcsődnek" neveztünk. Argentína tudna fizetni, de a szerdai pótlólagos határidőig sem tudott megállapodni a kötvényeit birtokló befektetők egy kisebb részével, és ezért nem fizethet ki egy 539 millió dolláros részletet.

A hitelminősítő közleményében úgy fogalmaztak: Argentína nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, ezért az "RD" (restricted default) kategóriába süllyeszti a dél-amerikai ország devizaadósságának besorolását.

A Fitch rontott a helyi valutában kibocsátott argentin államadósság minősítésén is, mert szerinte az argentin gazdaság további bizonytalanságra számíthat, részben azért, mert megjósolhatatlan, hogy meddig tart a csődhelyzet.

Az argentin gazdaság már így is recesszióban van, és tovább fog lassulni, mert a csőd hatással van a befektetői bizalomra, és lehet, hogy gátolja majd a tőke odaáramlását, ami pedig a fizetőeszköz volatilitásához vezet – mutatott rá a Fitch.

Rovatok