Index Vakbarát Hírportál

Orosz-kínai megállapodás: kiiktatnák a dollárt

2014. augusztus 8., péntek 19:50

Kiiktatnák a dollárt az orosz és a kínai elszámolásokból, legalábbis erről dolgozott ki a két ország jegybankja eg megállapodás-tervezetet.

"Megállapodás-tervezet jött létre az orosz jegybank (Central Bank of Russia) és a kínai jegybank (People’s Bank of China) között devizacsere ügyeletekről" - idézi az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz pénzügyi felügyelet honlapján közzétett közleményt. Az ügyletek tervezett nagyságrendjét és bevezetésük várható időpontját nem közölték. A megállapodás elősegíti a közvetlen jüan- és rubelüzletek forgalmának növekedését az orosz és a kínai devizapiacokon.

A Rosszijszkaja Gazeta lap szerint az orosz-kínai kereskedelmi forgalom 75 százalékát számolják el jelenleg dollárban. Az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már július elején lejezte, hogy közel áll a megállapodás devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendítése érdekében.

Vlagyimir Putyin elnök májusi látogatásán Sanghajban az orosz és a kínai bankok közötti együttműködés fokozását és a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésére tett kölcsönös erőfeszítéseket méltatta.

Rovatok