Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb olaj kell a világnak

2014. augusztus 12., kedd 13:49

Kevesebb olaj iránt lesz kereslet idén, mint azt korábban becsülte az IEA (a nemzetközi energiaügynökség, ami valójában az olajimportőr országok érdekvédelmi szervezete), derült ki a szervezet olajpiaci jelentéséből.

Az IEA havi rendszeres piaci jelentésében az olajkereslet-növekedési előrejelzését az idei évre napi 180 ezer hordóval, napi egymillió hordóra csökkentette. Az alacsony észak-amerikai és európai kereslet miatt az idei második negyedévben mindössze napi 700 ezer hordóval nőtt az olajfelhasználás, több mint két éve a legalacsonyabb mértékben.

Miért a gyenge fogyasztás?

Mindez bőven ellensúlyozta az olajtermelő régiókban jelentkező geopolitikai feszültség kínálatot veszélyeztető hatását. "A líbiai, iraki és ukrajnai fegyveres konfliktus ellenére az olajpiac ellátottsága jobban alakult a vártnál, az Atlanti térséget pedig egyenesen túlkínálat jellemzi" - írja a jelentés.

Hiába forrong a világ, a szaúdiak mindent telenyomnak olajjal

Júliusban az OPEC termelése napi 300 ezer hordóval, napi 30,44 millió hordóra, öthavi csúcsra emelkedett, mivel Szaúd-Arábia növelte termelését és Líbiában is helyreállt a termelés.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre, napi 230 ezer hordóval, napi 10,01 millió hordóra növelte termelését júliusban, szeptember óta a legmagasabb szintre. Líbia pedig termelését napi 430 ezer hordóra duplázta. Mindez ellentételezte az iraki, iráni és nigériai termelés kiesését.

Az Atlanti olajpiac megfelelően el van látva, úgyhogy a líbiai termelésnövelés nehezen talál vevőre, amiből árcsökkenés is lehet - mutat rá az IEA piaci elemzése. Az iraki és ukrajnai helyzet változatlanul kockázati tényező, a piac azonban bízik benne, hogy az OPEC képes lesz fedezni a keresletnek az év második felében várható növekedését - jelzi az IEA.

Az év második felében a világpiaci napi 30,8 millió hordós keresletet támaszt majd az OPEC termelése iránt, magasabbat az IEA előző havi, júniusi előrejelzésénél. Éves átlagban az OPEC-olaj iránti kereslet azonban napi 29,9 millió hordóra csökken a korábbi előrejelzésben kilátásba helyezett 30 millió hordóról.

A globális olajkereslet 2015-ben napi 1,3 millió hordóval emelkedik majd, napi 90 ezer hordóval kisebb mértékben az IEA előző havi piaci elemzésében jelzettnél.

Rovatok