Index Vakbarát Hírportál

Olyan olcsón adósodunk, mint még soha

2014. augusztus 12., kedd 14:18

Még az elmúlt hetekre jellemzőnél is sokkal alacsonyabb kamat mellett tudott ma bevonni forrást a 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción az Államadósság Kezelő Központ. Az aukciós átlaghozam ugyanis mindössze 1,47 százalékos lett a 2,1 százalékos jegybanki alapkamat mellett – írja a Portfolio.hu.

 

Az ÁKK adatai szerint a 40 milliárd forintnyi meghirdetett keretre összesen 95,4 millárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet (és a rendkívül alacsony hozamelvárásokat látva) az adósságkezelő 50 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét.

A 2,5-szeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 1,40 százalék és 1,50 százalék között szóródott, és ezekből alakult ki az 1,47 százalékos átlaghozam. Ez 18 bázisponttal (!) maradt el a tegnapi 3 hónapos másodpiaci referenciahozamtól is és 14 bázisponttal alacsonyabb a múlt keddi szintén 3 hónapos kibocsátás átlaghozamától.

Az extrém piaci helyzet a Magyar Nemzeti Bank augusztustól életbe lépett új irányadó eszközének piaci "mellékhatásaival", jórészt a befektetési alapkezelők pánikszerű rövid állampapír vásárlásainak fennmaradásával függhet össze.

Rovatok