Index Vakbarát Hírportál

Nem könnyű a magyar gazdagok élete

2014. augusztus 13., szerda 07:43

A jacht és vitorlás tulajdonosok között valóságos frász tört ki idén májusban. Ekkor járt le ugyanis a határidő, amíg ki kellett fizetni Horvátországban a külföldi hajóra kirótt általános forgalmi adót.

Ez igen érzékenyen érintette a magyar gazdagokat, akiknek jelentős része éppen azért tartotta hajóját-jachtját dalmát kikötőkben, mert azok vámszabad területnek minősültek, így korábban nem kellett a több százmillió forintos hajók után adót fizetni, írta a Napi.hu.

Pedig a horvátok gáláns módon nem 25, csak 5 százalékos forgalmi adót vetettek ki a hajókra, mégpedig úgy, hogy ezt nem a hajók új árára, hanem jelenlegi becsült értékére vetették ki.

De még ez a kedvezmény sem volt elég jó néhány magyarnak, akik különféle kivételezésért kilincseltek, vagy egyszerűen elvitték hajójukat török kikötőkbe.

A horvát közlekedési minisztérium statisztikái szerint idén júliusban 419 jacht és vitorlás volt magyar tulajdonban, ez 19-al kevesebb az egy évvel ezelőtti számnál. A csökkenés oka az, hogy jó néhányan horvát zászlóra cserélték a magyart, így kikerültek a piros-fehér-zöld flottából. A horvátországi hajóparknak 1,3 százaléka számít magyarnak, így a magyarok a 11. legnagyobb külföldi flottát birtokolják az Adrián.

Rovatok