Index Vakbarát Hírportál

Összeomlott a kelet-ukrán ipar

2014. augusztus 19., kedd 12:03

A hónapok óta egyre csak súlyosbodó kelet-ukrajnai katonai cselekmények igencsak nyomot hagytak az ország, de különösen az adott térség ipari termelésén, hiszen a nehézipar nagy része leállt – írja a Portfolio.hu. Az, hogy idén mekkora lesz az ukrán GDP visszaesése, a leginkább attól függ, hogy meddig tartanak a súlyos incidensek az említett régiókban, illetve a katonai cselekmények milyen mértékű károkat a termelési infrastruktúrákban.

Az ukrán statisztikai hivatal szerint júliusban az ukrán ipari termelés és éves alapon 11,2 százalékkal zuhant a júniusi 5 százalékos visszaesés után. Havi alapon is jól látszik az esés gyorsulása: a júniusi 1,5 százalékot júliusban 2,2 százalékos mínuszt mutatott ki a statisztikai hivatal.

Amennyiben tovább bontjuk az adatot, az derül ki, hogy az oroszbarát szeparatisták által tavasz óta uralt két kelet-ukrajnai régió, Donyeck és Luhanszk, ipari termelése rendre 28,5 százalékkal, illetve 56 százalékkal (!) zuhant. A két térség az egész ország nehézipari (szén és acél) termelési központja, amely együtt tavaly az ukrán egész éves GDP 17 százalékát adta - emlékeztet a Reuters.

Az összeomlást jelentő adatok nem véletlenek, hiszen az Európa második legnagyobb széntermelőjének számító Ukrajna mintegy 115 bányájának a fele leállt, az ország legnagyobb acélipari cége pedig nem fogad új megrendeléseket az ellátási zavarok (pl. áramtermelés, szállítás) miatt. Mindezek hatására júliusban éves alapon az ukrán széntermelés 26,1 százalékkal zuhant, míg a fémalapanyag előállítás 12,3 százalékkal esett vissza.

Rovatok