Index Vakbarát Hírportál

Betiltják a nagy teljesítményű porszívókat

2014. augusztus 21., csütörtök 14:53

Már csak tíz napjuk maradt azoknak, akik szeretnének egy jó erős porszívót, szeptembertől ugyanis az EU korlátozza az értékesíthető gépek teljesítményét – írja a Napi.hu a BBC cikkére hivatkozva. 

Szeptember 1-jétől nem lehet forgalomba hozni 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat, mivel egy új uniós szabály alapján az unión belüli gyáraknak tilos ilyeneket előállítaniuk, és az importjuk sem megengedett.

A BBC a Hoover márkájú gépek forgalmazójánál érdeklődött az új szabály hatásáról. Azt a választ kapta, hogy a céget rosszul érinti a változás, ugyanis legtöbb gépük ennél nagyobb teljesítményű volt. A kínálatot július óta frissítik, de azért aki siet, az még talál a boltok polcain nagy teljesítményű porszívót.

A fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezet, a Which? beszámolója szerint tesztelőik számos olyan nagy teljesítményű modellt találtak a porszívók között, amelyet érdemesnek találtak a „best buy” (legjobb vétel) címre. Egy nemrégiben zárult összehasonlításban hét gép közül öt 1600 wattnál nagyobb teljesítményű volt.

Az Európai Unió környezetvédelmi programja részeként korlátozza a porszívók teljesítményét. Az energiahatékonysági direktíva célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása.

Rovatok