Index Vakbarát Hírportál

Ez a kínai csirke nagyon csípett volna

2014. augusztus 25., hétfő 17:39

Csaknem 30 ezer tonna mérgező csirkelábat foglalt le a kínai rendőrség. A közkedvelt csemege gyártói illetve forgalmazói közül 38 embert őrizetbe vettek. A még terítés előtt álló készletre egy átfogó akció keretében négy tartomány kilenc üzemében bukkantak az ellenőrök. Erről a Csöcsiang tartományi Jungcsia rendőrsége adott ki tájékoztatást; elsőként ezen a településen találtak a további feldolgozásra szánt csirkelábakban hidrogén-peroxidot.

Ezt a vegyi anyagot többek között hajfestékekben, kllórmentes fertőtlenítőszerekben, tisztítószerekben, illetve szennyvizek ártalmatlanítására használják. Erősen oxidáló hatása, míg a gőze a szemet és az orrot is irritálja.

A nyomozók végül 35 olyan országos kereskedelmi hálózatot lepleztek le, amelyek áruit a gyenge savként ismert vegyszerrel fehérítették és fertőtlenítették. A gyanúsítottak közül 11 embert még kőröznek.

Csöcsiang tartomány ismert feldolgozóhelye a csirkékből készült ételkülönlegességeknek. Kínában nem ritkák az élelmiszerhamisítások, az előkészítés, feldolgozás során gyakori a nem engedélyezett szerek felhasználása, a kínai média vissza-visszatérően az iparág szereplőit érintő botrányoktól hangos, írja az MTI.

Rovatok